ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατάσχεση από τράπεζα: Πώς μπορείτε να τη σταματήσετε – Βήμα-βήμα η διαδικασία

Κατάσχεση από τράπεζα: Πώς μπορείτε να τη σταματήσετε – Βήμα-βήμα η διαδικασία
Δείτε πώς θα σώσετε την περιουσία σας
INTIME NEWS

Άνοιξε την Πέμπτη (5/9) η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων των οφειλετών προκειμένου να ενταχθούν στη νέα βελτιωμένη ρύθμιση για τις 120 δόσεις - Δείτε τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να σταματήσει η κατάσχεση από την τράπεζα

Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων των οφειλετών για ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Οι οφειλέτες μπορούν να επισκεφθούν το λογαριασμό τους στο Taxisnet με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασής τους και στη συνέχεια πατώντας την επιλογή που αφορά στις ρυθμίσεις οφειλών να μπουν στην πλατφόρμα ακολουθώντας τη διαδικασία.

Σημειώνεται ότι η νέα ρύθμιση προβλέπει εκτός των άλλων μείωση τη ελάχιστης οφειλής στα 20 ευρώ από 30 ευρώ που προέβλεπε η προηγούμενη, μείωση του επιτοκίου στο 3% από 5% στην προηγούμενη καθώς και έως 120 δόσεις για τις επιχειρήσεις που έχουν βασική οφειλή ως 1 εκατ ευρώ.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά για τις 120 δόσεις

Βήμα – βήμα τι πρέπει να κάνετε για κατάσχεση από τράπεζα

Αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να σταματήσει η κατάσχεση από την τράπεζα:

Βήμα 1ο: Ρύθμιση χρέους σε έως 120 δόσεις

Βήμα 2ο: Πληρώνει την πρώτη δόση μέσα σε τρεις μήνες

Βήμα 3ο: Εκτυπώνει την ειδική βεβαίωση για άρση κατάσχεσης στο taxisnet

Βήμα 4ο: Προσκομίζει την ειδική βεβαίωση στην τράπεζα ή σε όποιον ζήτησε την κατάσχεση

Όσο πληρώνονται οι δόσεις, τηρείται δηλαδή η ρύθμιση, δεν μπορεί να γίνει η κατάσχεση

Δείτε το βίντεο:

Πώς θα ξεμπλοκάρετε το λογαριασμό σας στο Taxisnet

Από την υπηρεσία αυτή οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ένταξης των ληξιπρόθεσμων προς τη φορολογική διοίκηση οφειλών τους, στις Ρυθμίσεις του Ν.4152/2013 και του Ν.4611/2019

ΕΔΩ θα κάνετε την αίτηση

Η νέα ρύθμιση διευκολύνει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που θέλουν να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς τους με την εφορία.

Σύμφωνα με την νέα απόφαση:

  • Μειώνεται η ελάχιστη μηνιαία δόση από 30 στα 20 ευρώ και έτσι αυξάνεται και ο αριθμός των δόσεων που δικαιούνται οι μικροφειλέτες των 500-3.500 ευρώ.
  • Μόλις και ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση (μετά την αίτηση και πληρωμή της προκαταβολής) σταματούν αυτόματα οι κατασχέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως για την «αποδέσμευση» των κατασχεμένων στα χέρια τρίτου μελλοντικών απαιτήσεων του οφειλέτη, ο οφειλέτης εισέρχεται με τη χρήση των προσωπικών του κωδικών σε ειδική εφαρμογή του TAXISnet στο δικτυακό τόπο www.aade.gr και εκτυπώνει «βεβαίωση αποδέσμευσης» την οποία γνωστοποιεί στον τρίτο εντός μηνός από την έκδοση της.

  • Εντάσσονται πλέον και επιχειρήσεις χωρίς κριτήρια εισοδήματος.
  • Μειώνεται και το μηναίο επιτόκιο των δόσεων από 5% σε 3%.
  • Εντάσσονται και νέες κατηγορίες οφειλών, εφόσον αφορούν παρελθόντα έτη –πλην του φόρου εισοδήματος 2018.
  • Μέσω προπληρωμής, εντάσσονται προαιρετικά και όσοι τυχόν αποκλείονται λόγω ύψους οφειλής.

Επιπλέον υπάγονται περιπτώσεις στην ρύθμιση:

- «Επιπλέον, στη ρύθμιση των άρθρων 98-109 του ν. 4611/2019, μετά από επιλογή του οφειλέτη, δύναται να υπαχθούν, με τους όρους και τις προϋποθέσεις των ανωτέρω διατάξεων, οφειλές ληξιπρόθεσμες και μη που βεβαιώνονται μέχρι την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής σε ρύθμιση, οι οποίες δεν έχουν ρυθμισθεί βάσει δικαστικής απόφασης, προσωρινής διαταγής ή άλλων νομοθετικών διατάξεων, πλην των αναφερομένων στην παράγραφο 1 και αφορούν σε υποχρεώσεις ετών, υποθέσεων και περιόδων μέχρι και 31.12.2018, εξαιρουμένων των οφειλών για τις οποίες η προθεσμία υποβολής δήλωσης λήγει μετά τις 31.12.2018. Στην περίπτωση που από το χρηματικό κατάλογο ή τα συνοδευτικά αυτού έγγραφα δεν προκύπτει η αναγωγή της υποχρέωσης έως τις 31.12.2018, απαιτείται προς τούτο έγγραφη βεβαίωση της βεβαιούσας αρχής προς τον Προϊστάμενο της αρμόδιας για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής υπηρεσίας».

- Προεξόφληση χρέους με προκαταβολή: «Η αίτηση-δήλωση για προκαταβολή ποσού με χορήγηση ισόποσης απαλλαγής προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής (…) και η επιλογή του ποσού από τον οφειλέτη γίνεται κατά την υποβολή του αιτήματος υπαγωγής στη ρύθμιση. Το ελάχιστο ποσό προκαταβολής είναι το διπλάσιο της μηνιαίας δόσης του προγράμματος ρύθμισης που έχει επιλέξει ο οφειλέτης. Η προκαταβολή είναι καταβλητέα άπαξ, μέσα σε τρεις (3) εργάσιμες μέρες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Η ρύθμιση καθίσταται ενεργή με την προκαταβολή του ποσού που επιλέγει ο οφειλέτης. Το ποσό των δόσεων της ρύθμισης αναπροσαρμόζεται μετά την προκαταβολή σύμφωνα με το πλήθος των δόσεων, όπως αυτό έχει οριστεί προκειμένου να υπολογιστεί το ελάχιστο ποσό προκαταβολής (…) Η προκαταβολή δεν προσμετράται στο πλήθος των δόσεων της ρύθμισης. Ο οφειλέτης τυγχάνει των ευεργετημάτων της ρύθμισης των άρθρων 98-109 του ν. 4611/2019 μετά την καταβολή της προκαταβολής.».

- Η μείωση του τόκου (με επιτόκιο 3% αντί 5% που υπολογίστηκε στις αιτήσεις που έχουν ήδη γίνει) θα γίνει αυτοματοποιημένα από την ΑΑΔΕ μετά τον Οκτώβριο.

- Στη βασική οφειλή των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ ανά Υπηρεσία της παρ. 1 του άρθρου 99 του ν. 4611/2019 δεν λαμβάνεται υπόψη το ποσό της τυχόν προκαταβολής που επιλέγει να πληρώσει ο φορολογούμενος. Δηλαδή αν κάποιος χρωστά και προπληρώσει ένα μέρος της οφειλής του, μπορεί να πέσει κάτω από τα 3.000 ευρώ για να μη πλρώνει καν τόκους.

- Στη βασική οφειλή έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ που αποτελεί κριτήριο υπαγωγής για τις επιχειρήσεις, περιλαμβάνεται το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα ή Τελωνεία, κατά περίπτωση, που υποχρεωτικά υπάγονται στη ρύθμιση χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το ποσό της τυχόν προκαταβολής που επιλέγει ο φορολογούμενος σύμφωνα με το άρθρο 6. Η ρύθμιση. Δηλαδή και πάλι δίδεται η δυνατότητα καταβολής ποσού ποκειμένου ν μειωθεί η οφειλή κάτω του ανωτάτου ορίου και να υπαχθεί ο οφειλέτης στη ρύθμιση.

- Νομικά πρόσωπα που κατά την έναρξη ισχύος του νέου νόμου 4621/2019 (ήτοι 31.7.2019) έχουν ήδη υπαγάγει τις οφειλές τους σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής σε έως τριάντα έξι (36) δόσεις κατά τις διατάξεις των υποπερ. α έως γ της περ. Γ’ της παρ. 1 του άρθρου 98 του ν. 4611/2019, δύνανται να αιτηθούν 120 δίσεις, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση (τέλος Σεπτεμβρίου).

Τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και η ΑΑΔΕ, έχουν κάθε λόγο να επιθυμούν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλευση οφειλετών στη ρύθμιση της «τελευταίας ευκαιρίας», όπως αποκαλείται.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα Ιωνία: Εγκατάλειψη βρέφους - «Με πόνο καρδιάς» το άφησα λέει η 19χρονη μητέρα (pics)

Λέρος: Ομολόγησε ο ένας από τους τρεις κλέφτες - Εξετάζεται εμπλοκή με ανθρώπους της νύχτας

Σχετικές ειδήσεις