ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίση στον Περσικό: Έρχονται αυξήσεις στα καύσιμα; Ο πρόεδρος των βενζινοπωλών στο Newsbomb.gr

Κρίση στον Περσικό: Έρχονται αυξήσεις στα καύσιμα; Ο πρόεδρος των βενζινοπωλών στο Newsbomb.gr

Για ένα πιθανό ντόμινο μεγάλων αυξήσεων στα υγρά καύσιμα, στο φυσικό αέριο, ακόμα και στα προϊόντα των σούπερ μάρκετ, έκανε λόγο -μιλώντας στο Newsbomb.gr- ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών. Οι πρώτοι που εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν είναι οι οδηγοί, καθώς μέχρι το τέλος της εβδομάδας πιθανώς να δούμε την τιμή της βενζίνης να εκτινάσσεται στα ύψη. Παράλληλα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε σήμερα, Δευτέρα (16/09) ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού ή αποσταθεροποίησης της αγοράς.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στον Περσικό Κόλπο και η αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου φαίνεται πως θα επηρεάσουν γενικά τον τομέα της Ενέργειας, με τους καταναλωτές να έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλες επιβαρύνσεις.

Αυξήσεις, σύμφωνα με τον Γιώργο Ασμάτογλου, αναμένεται να δούμε στη βενζίνη, την αμόλυβδη, το πετρέλαιο κίνησης, αλλά και το πετρέλαιο θέρμανσης που θα ξεκινήσει από τις 15 Οκτωβρίου. «Mε τις αυξήσεις που βλέπουμε να φαίνονται στον ορίζοντα -από 57 δολάρια το βαρέλι σήμερα- υπολογίζουν να φτάσει στα 67 δολάρια το βαρέλι, μια αύξηση της τάξεως 12-13%, εγώ πιστεύω ότι η μέση τιμή -η οποία πανελλαδικά αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 1,62 – μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα είναι στο 1,70», εξηγεί o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών μιλώντας στο Newsbomb.gr.

«Οι υψηλοί φόροι στα καύσιμα στη χώρα μας, που δεν υποχώρησαν τα τελευταία χρόνια, δημιουργούν την ανάγκη μείωσης αυτών, για να υπάρξει ένα αντιστάθμισμα σ’ αυτές τις αυξήσεις», τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών.

Οι αυξήσεις στο πετρέλαιο κίνησης, όπως εξήγησε στο Newsbomb.gr o Γιώργος Ασμάτογλου, σχετίζονται με το κόστος παραγωγής τόσο στα παραγόμενα προϊόντα, όσο και στα μεταφερόμενα προϊόντα. Επομένως, αυξήσεις θα μπορούσαμε να δούμε και στις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ.

«Φλέγεται» η αγορά πετρελαίου

Το μεγαλύτερο άλμα στις τιμές του πετρελαίου από το 1991 καταγράφεται μετά την επίθεση που σημειώθηκε στη Σαουδική Αραβία και είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει η άντληση ποσότητας πετρελαίου ίσης με το 5% της παγκόσμιας παραγωγής αργού.

Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγορούν το Ιράν και ο πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνει ότι η Ουάσινγκτον είναι «με το δάκτυλο στην σκανδάλη» έτοιμη για αντίποινα.

Δύο πηγές που ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας Saudi Aramco δήλωσαν στο Reuters ότι ίσως χρειαστούν μήνες για να εξομαλυνθεί η παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για εβδομάδες.

Οι τιμές πετρελαίου σημείωσαν άλμα σχεδόν 20% πριν υποχωρήσουν από τα υψηλά τους επίπεδα. Η ενδοσυνεδριακή αύξηση ήταν η μεγαλύτερη από την ιρακινή επέμβαση του 1991 στο Κουβέιτ που προκάλεσε τον Πόλεμο του Κόλπου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ, που αποτελούν τον διεθνή δείκτη αναφοράς, αυξήθηκαν έως και 19,5% στα 71,95 δολάρια το βαρέλι, που είναι η μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή αύξηση από τις 14 Ιανουαρίου του 1991. Στις 14:00 ώρα Ελλάδας, σημείωσαν αύξηση 5,16 δολαρίων ή 8,6% στα 65,38 δολάρια.

Τα αντίστοιχα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό ενισχύθηκαν έως 15,5% στα 63,34 δολάρια, που είναι η μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή ποσοστιαία αύξηση από τις 22 Ιουνίου του 1998. Τα συμβόλαια στη συνέχεια κατέγραψαν αύξηση 4,51 δολαρίων ή 8,22% στα 59,36 δολάρια.

Οι τιμές μειώθηκαν αφού ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα αποδεσμεύσει τα στρατηγικά αποθέματα αργού και παραγωγοί σε όλο τον κόσμο ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν αρκετά αποθέματα για να καλύψουν το κενό.

Χατζηδάκης: «Κανένας λόγος πανικού από την άνοδο των διεθνών τιμών»

Δεν υπάρχει λόγος πανικού ή αποσταθεροποίησης της αγοράς, δήλωσε τη Δευτέρα (16/09) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, σε ερώτηση για την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου μετά τις εξελίξεις στη Σαουδική Αραβία. Ο υπουργός σημείωσε ακόμη, ότι με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία υπάρχουν αποθέματα ασφαλείας καυσίμων, ενώ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Ο κ. Χατζηδάκης συναντήθηκε τη Δευτέρα (16/09) με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Θεόδωρο Φέσσα, και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του συνδέσμου, με αντικείμενο συζήτησης μεταξύ άλλων, τα ενεργειακά.

«Εκρηκτικό» το κλίμα στον Περσικό

Στη δέσμευση ενός δεξαμενόπλοιου προχώρησαν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν, μια εξέλιξη που εντείνει ακόμη περισσότερο την παγκόσμια ανησυχία για την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στον Περσικό Κόλπο.

Η νέα αυτή κλιμάκωση έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά από την επίθεση σε μονάδες άντλησης πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία, η οποία έβαλε «φωτιά» στην αγορά και προκάλεσε νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν ανοιχτά το Ιράν ότι κρύβεται πίσω από την επίθεση, με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών να κάνει λόγο για κάνει λόγο για «εξαπάτηση» από πλευράς της Ουάσινγκτον.

Νωρίτερα σήμερα, η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες από τις επιθέσεις κατά των εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία, υποστηρίζοντας ότι αποδεικνύουν την εμπλοκή της Τεχεράνης.

Δείτε τις φωτογραφίες στην παρακάτω Gallery:

Την ευθύνη για τις επιθέσεις με drone του Σαββάτου στο Αμπκάικ και Χουράις ανέλαβαν οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης.

Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι και αναλυτές ανά τον κόσμο αμφισβητούν ότι οι Χούτι διαθέτουν την απαραίτητη τεχνολογία για να πραγματοποιήσουν ένα τέτοιο χτύπημα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Αναδρομικά 2019: «Κλείδωσαν» τα ποσά - Δείτε πόσα θα πάρετε και πότε (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Κωνσταντίνος Αγγελίδης: Δύσκολες ώρες για τον παρουσιαστή

Σχετικές ειδήσεις