Σε 60 δόσεις τώρα τα χρέη στην εφορία

Του Κώστα ΧαρδαβέλλαΜια βαθιά ανάσα στους χιλιάδες μικρούς και μεγάλους οφειλέτες της εφορίας δίνει στις πρώτες ημέρες του 2012 το υπουργείο Οικονομικών με μία απόφαση που θα λάβει.

Σε 60 δόσεις τώρα τα χρέη στην εφορία
1'

Η απόφαση έχει διπλό στόχο:

-Να διευκολύνει ακόμη περισσότερο όσους χρωστούν στην εφορία να εξοφλήσουν το χρέος τους με δόσεις που αντέχει η τσέπη τους. Έτσι, οι 30 δόσεις που ήταν το ανώτατο όριο εξόφλησης χρεών, γίνονται τώρα 60.

-Ο δεύτερος στόχος της απόφασης είναι να συγκεντρωθούν τα φορολογικά χρέη από τους Έλληνες πολίτες σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσό σε βάθος χρόνου.

Ο μποναμάς αυτός του υπουργείου Οικονομικών στα εκατομμύρια των οφειλετών στην εφορία, προήλθε από τη διαπίστωση πολλών διευθυντών εφοριών, ότι χιλιάδες πολίτες θέλουν να εξοφλήσουν τα χρέη τους, αλλά δεν αντέχουν το ποσό που ορίζεται από τις 30 δόσεις.

Υπήρξαν δεκάδες αναφορές διευθυντών εφοριών στο υπουργείο που είχαν την εξής κοινή διαπίστωση: Χιλιάδες πολίτες έρχονται στην εφορία και μας λένε ότι «Θέλω να πληρώσω αλλά δεν αντέχω το ύψος της δόσης που μου δίνετε. Αν δεν επιμηκυνθεί η εξόφληση του δανείου με αύξηση του αριθμού των δόσεων, θα αναγκαστώ να μην πληρώνω ούτε αυτές που είμαι υποχρεωμένος σήμερα».

Ανάμεσα στην επιλογή να μην εισπράξει από πολλούς οφειλέτες ούτε ευρώ ή να ελαφρύνει τις δόσεις των οφειλετών, επιμηκύνοντας το χρόνο εξόφλησης του χρέους, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών επέλεξαν -και σωστά- τη δεύτερη λύση, έκαναν τη σχετική εισήγηση στον υπουργό Βαγγέλη Βενιζέλο και τις επόμενες ημέρες –λίγο πριν ή λίγο μετά την Πρωτοχρονιά- υπογράφεται η απόφαση για τις 60 δόσεις.

Η απόφαση μπορεί να γίνει άμεσα εφαρμόσιμη από τις εφορίες, εφόσον βέβαια υποβληθεί σχετικό αίτημα από τους οφειλέτες.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή