ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύνοδος Κορυφής: Νέα διαφωνία των «27» - Ραντεβού στις 6 Μαΐου για το Ταμείο Ανάκαμψης

Σύνοδος Κορυφής: Νέα διαφωνία των «27» - Ραντεβού στις 6 Μαΐου για το Ταμείο Ανάκαμψης
Intime News

Ολοκληρώθηκε η τέταρτη τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τον κορονοϊό που διήρκεσε περίπου 4 ώρες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκαναν ένα βήμα προς την από κοινού χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης αφού παρέλθει η πανδημία του νέου κορονοϊού, συμφωνώντας να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες αυτής της κοινής προσπάθειας, ανέφεραν πηγές από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, οι 27 ανέθεσαν στην Επιτροπή να παρουσιάσει μέχρι τις 6 Μαΐου αυτό το Ταμείο Ανάκαμψης.

Παραμένει η διάσταση απόψεων Βορρά - Νότου

Διπλωματικές πηγές, που παρακολούθησαν την τηλεδιάσκεψη των «27» είπαν ότι η συζήτηση δεν ήταν σε τόσο υψηλούς τόνους όσο πριν από έναν μήνα. Όμως η διάσταση απόψεων εκφράστηκε με σαφήνεια, με τέσσερις χώρες –Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Ολλανδία– να διαφωνούν με την πρόταση χορήγησης βοήθειας για την ανάκαμψη μέσω επιδοτήσεων.

Το «στρατόπεδο» των βόρειων χωρών, που περιλαμβάνει και τη Γερμανία, τάχθηκε υπέρ της σύνδεσης του νέου Ταμείου Ανάκαμψης με τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-27.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κορονοϊός: Προ των πυλών το «καλοκαίρι του Covid-19» - Πώς θα είναι φέτος οι καλοκαιρινές διακοπές

Αποκάλυψη: Πότε θα ανοίξει και τι - Οι ημερομηνίες

Κορονοϊός - Τσιόδρας: Πού θα φοράμε μάσκα - Οδηγίες για τη σωστή χρήση της

Από την άλλη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είπε στους ομολόγους του ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να προικοδοτηθεί με ποσό 1,5 τρισεκ. ευρώ και να παρέχει επιδοτήσεις στις χώρες μέλη ώστε να διασφαλιστεί μια «συμμετρική απάντηση σε ένα ασύμμετρο σοκ».

Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε: «Κινήθηκαν προς τα εμπρός χωρίς πραγματική σύμπνοια. Επαφίεται τώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τετραγωνίσει τον κύκλο».

Σαρλ Μισέλ: Από κοινού χρηματοδότηση της ανάκαμψης

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν από την Κομισιόν να επεξεργαστεί κατεπειγόντως ένα σχέδιο για την από κοινού χρηματοδότηση της ανάκαμψης του μπλοκ μετά την πανδημία της Covid-19, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής.

Σύμφωνα με τον Μισέλ, οι ηγέτες θέλουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνδέσει αυτό το σχέδιο ανάκαμψης με το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για το διάστημα 2021-27.

«Εκφράσαμε την ισχυρή βούλησή μας να προχωρήσουμε μαζί προς τα εμπρός», τόνισε.

Ο Μισέλ παραδέχτηκε ότι η συμφωνία για τον επόμενο προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι δύσκολη, όμως εκφράζεται ισχυρή πολιτική βούληση μεταξύ των χωρών να συνεργαστούν μεταξύ τους τις επόμενες εβδομάδες. Οι ηγέτες, πρόσθεσε, συμφωνούν ότι το Ταμείο αυτό είναι αναγκαίο και επείγον.

Αναφερόμενος στα περιοριστικά μέτρα, σημείωσε ότι οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συντονίσουν τη σταδιακή άρση τους και να παρακολουθούν την εξέλιξη της κατάστασης, έχοντας υπόψη τους ότι πλησιάζει η θερινή περίοδος των διακοπών.

Τέλος, ο Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε ότι στις 6 Μαΐου θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης η σύνοδος της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Μέρκελ: Η Γερμανία έτοιμη να αυξήσει τη συνεισφορά της στον προϋπολογισμό της ΕΕ

Η Γερμανία είναι διατεθειμένη να αυξήσει την συνεισφορά της στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το σχέδιο ανασυγκρότησης μετά την κρίση του κορονοϊού, δήλωσε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Παραδέχθηκε δε ότι «δεν ήμασταν σε όλα τα σημεία όλοι της ίδιας άποψης, αλλά υπήρξε μια συναντίληψη».

Η δημιουργία του ταμείου ανασυγκρότησης «σημαίνει ασφαλώς ότι η Γερμανία θα πρέπει να υπολογίζει μεγαλύτερη συνεισφορά για τον επόμενο προϋπολογισμό», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και τόνισε ότι «αυτό είναι σωστό και καλό, καθώς τα κράτη - μέλη δεν επλήγησαν όλα με τον ίδιο τρόπο από την πανδημία». Σημείωσε ακόμη ότι τώρα θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σχεδιάσει την αρχιτεκτονική αυτού του ταμείου, αλλά και ότι ένα πρόγραμμα ανάκαμψης της Ε.Ε. είναι και προς το γερμανικό συμφέρον. «Πρέπει να αναρωτηθούμε τι μπορούμε να μάθουμε από την πανδημία. Και σε αυτό περιλαμβάνονται και οι μεγαλύτερες επενδύσεις π.χ. στην προστασία του κλίματος και στην ψηφιοποίηση», δήλωσε.

Η Καγκελάριος πρόσθεσε ότι «μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην πρόκληση του κορονοϊού είναι και προς το γερμανικό συμφέρον», επανέλαβε ωστόσο και την πάγια γερμανική θέση κατά της έκδοσης ευρω-ομολόγων, επισημαίνοντας ότι «δεν γίνεται να κοινοτικοποιήσουμε, όπως λέμε, τα χρέη». Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση σχετικά με το εάν υπήρξε αντιπαράθεση με χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, οι οποίες είχαν ζητήσει την έκδοση "κορονο-ομολόγων"», η Μέρκελ ανέφερε ότι επρόκειτο για μια «πάρα πολύ φιλική συζήτηση, κατά την οποία βέβαια ο καθένας παρουσίασε τις απόψεις του» και τόνισε ότι δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει περιγραφές για «πολεμικό» κλίμα ή «σύγκρουση».

Σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, κατά την τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε ακόμη ο συντονισμός των κρατών - μελών σε ό,τι αφορά τον βαθμό που θα καταστεί εφικτός ο θερινός τουρισμός για το τρέχον έτος, κυρίως λόγω των χωρών όπως η Ελλάδα και η Αυστρία, των οποίων η οικονομία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον τουρισμό, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συγκλονιστικό: Γιόρτασαν τα 50 χρόνια γάμου σε διπλανά κρεβάτια πιασμένοι χέρι – χέρι