ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η apple και τα εργοστάσιά της στην Κίνα…

Η apple και τα εργοστάσιά της στην Κίνα…

Κινέζικη εταιρεία απασχολεί τους εργαζομένους της κάτω από απάνθρωπες εργασιακές συνθήκες, οι οποίες βοηθάνε στο να πλουτίζει η Apple, και κατά συνέπεια και η ίδια η κινέζικη εταιρεία, σε μια σειρά ατυχιών, που είναι ωστόσο, απολύτως λογική και οργανωμένη με τρόπο βάρβαρο.

Η Apple, όπως όλοι γνωρίζουμε είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εταιρείες των τελευταίων χρόνων, όχι μόνο λόγω της ελκυστικής πολιτικής που έχει εφαρμόσει στην αγορά, αλλά και λόγω της αύρας που έχει καταφέρει να επιβάλλει στα προϊόντα της, μια ανεξήγητη αίσθηση γκλάμουρ και κύρους που καθώς φαίνεται, συμπεριλαμβάνεται στην τιμή που οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν όταν θέλουν να αποκτήσουν ένα iphone, ipod ή ένα ipad, το οποίο ενθουσιασμένοι φέρνουν στο σπίτι ή τη δουλειά.

Και πιθανόν να είναι αυτή η κάπως ψεύτικη λάμψη των εν λόγω προϊόντων ο λόγος που τους θολώνει τα μάτια και κάνει να μη βλέπουν τις δυσβάσταχτες συνθήκες υπό τις οποίες κατασκευάζονται αυτά τα προϊόντα.

Η Σέντσεν, η κινέζικη πόλη στην οποία παράγεται η πλειοψηφία αυτών των συσκευών, αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα αυτής της πραγματικότητας. Στην έδρα της προαναφερθείσας εταιρείας απασχολούνται 430.000 εργατικά χέρια, το 5% των οποίων δεν πληροί του κατώτατου ορίου ηλικίας για να μπορεί να εργάζεται νόμιμα. Πρόκειται για εργάτες 15, 14, ακόμα και 12 χρόνων που στέκονται δίπλα σε άλλους πολύ γηραιότερους γυαλίζοντας ή τοποθετώντας τη γυάλινη οθόνη του ipod.

Στην Κίνα η δημιουργία συνδικάτων απαγορεύεται. Όποιος αποπειραθεί να δημιουργήσει κάτι τέτοιο, συλλαμβάνεται και οδηγείται στη φυλακή. Επίσης, κυκλοφορεί μία μαύρη λίστα των «προβληματικών» εργαζομένων, για παράδειγμα αυτών που τολμούν να ζητήσουν έξτρα πληρωμή για τις υπερωρίες τους.

Για αποζημιώσεις εργατικών ατυχημάτων ούτε λόγος. Πριν λίγο καιρό, μία πρέσα στο τμήμα παραγωγής της μεταλλικής μεμβράνης του iPad διέλυσε το χέρι ενός εργάτη της εταιρείας που προαναφέραμε, η οποία δεν κάλυψε ούτε καν τα ιατρικά του έξοδα. Και καιρό μετά την ανάρρωσή του, όταν φάνηκε πως το χέρι του δεν είχε πια την ίδια αποδοτικότητα, απλούστατα απολύθηκε. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με εκείνους τους εργάτες που υποφέρουν από ατροφία στα χέρια, οι οποίοι, για 12 ώρες την ημέρα χρησιμοποιούν εξάνιο, ουσία που γυαλίζει την οθόνη του iPhone και το χαρακτηριστικό της είναι πως στεγνώνει ιδιαίτερα γρήγορα, κάτι το οποίο κάνει πιο παραγωγική την κατασκευή του τηλεφώνου, χωρίς όμως να ενδιαφέρεται κανείς για το ότι μιλάμε για νευροτοξίνη, η οποία επηρεάζει πολύ αρνητικά τα χέρια όσων τη χρησιμοποιούν, προκαλώντας τους έντονο ρίγος.

Η Apple ωστόσο υποστηρίζει πως αυτά δεν είναι δικά της προβλήματα κι ευθύνες, αλλά των κινέζικων εταιρειών με τις οποίες συνεργάζεται και είναι αυτές που αναγκάζουν τους εργάτες τους να δουλεύουν σα σύγχρονοι σκλάβοι. Οι συμπατριώτες αυτών των ανθρώπων αντιδρούν χωρίς όμως να μπορούν να φέρουν ιδιαίτερα αποτελέσματα, αφού οι πωλήσεις συνεχίζουν να αυξάνονται δίχως ωστόσο οι καταναλωτές να γνωρίζουν το τι πραγματικά συμβαίνει.