ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλα τα φώτα στραμμένα στο Νταβός

Όλα τα φώτα στραμμένα στο Νταβός

Στος Νταβός της ανατολικής Ελβετίας συγκεντρώνονται σήμερα η "αφρόκρεμα" του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Στο βήμα ανάμεσα σε άλλους θα ανέβει και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Γερμανία, από την οποία αναμένονται κινήσεις που θα κατευνάσουν τις χρηματαγορές, την ώρα που η κρίση παρατείνεται, όπως ισχύει και για τις διαπραγματεύσεις για το δημόσιο ελληνικό χρέος και την ύφεση στην Ελλάδα.

Ο "γερμανογαλλικός άξονας" θα αντιπροσωπευτεί και σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών (Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Φρανσουά Μπαρουέν, αντίστοιχα). Πάντως κατά τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δεν θα ταξιδέψει φέτος στο Νταβός.

Συγχρόνως στην ευρωζώνη επιμένει η κρίση του κρατικού χρέους,"προβληματίζοντας έγκριτους επιχειρηματίες, πλην όχι μόνον, για το καπιταλιστικό μοντέλο", σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ένα από τα σημαντικά στρογγυλά τραπέζια του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ φέρει τον τίτλο "η επιδιόρθωση του καπιταλισμού".

Η συνταγή του ΔΝΤ

Η Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ πρότεινε χθες να αυξηθούν οι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), το οποίο θα διαδεχθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) και να χρησιμοποιούν από κοινού ώστε "να δοθεί πολύ ισχυρό σήμα εμπιστοσύνης στην Ευρώπη".

Το ΕΤΧΣ διαθέτει 250 δισ. ευρώ και ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρώσει την αποστολή του τον Ιούλιο του 2013. Ο ΕΜΣ, που διαθέτει ήδη εγγυήσεις της τάξης των 500 δισ. ευρώ, πιθανολογείται ωστόσο ότι θα διαδεχθεί το ΕΤΧΣ ήδη από φέτος τον Ιούλιο.

Αθροιστικά, οι δύο μηχανισμοί διαθέτουν κεφάλαια 750 δισ. ευρώ.

Το Βερολίνο αντιτίθεται σε μια τέτοια εξέλιξη αντιδρώντας στις εκκλήσεις του ΔΝΤ.

Αισιοδοξούν τα μεγαλοστελέχη των πολυεθνικών

Ανώτατα στελέχη μεγάλων πολυεθνικών που ταξίδεψαν φέτος στο Νταβός (ανατολική Ελβετία) για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ εξέφραζαν "αισιοδοξία για τη μακροπρόθεσμη προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας".

Επισήμαναν συγχρόνως τους κινδύνους στο οικονομικό πεδίο "τόσο από μια υπερβολική ρύθμιση όλων των αγορών, επειδή είναι ανασχετική της ανάπτυξης, όσο και από την έντονη μεταβλητότητα των τιμών πρώτων υλών και των συναλλαγματικών ισοτιμιών", όπως ανέφεραν οι --συμμετέχοντες στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ-- Κλάους Κλάινφελντ, διευθύνων σύμβουλος της Alcoa (αλουμίνιο, ΗΠΑ) και Τόμας Έντερς, πρόεδρος της Airbus (αεροπορική βιομηχανία, ΕΕ).

"Σύντομα, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αυξηθεί κατά τρία δισεκατομμύρια, κάτι που θα αποτελέσει μετά περίπου 20 έτη μια από τις δεσπόζουσες κοινωνικές τάσεις. Άρα η μεσαία εισοδηματικά τάξη θα έχει πιο μεγάλη σπουδαιότητα, από όση σήμερα έχει", αναφέρει επί λέξει στην ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλος της Alcoa, Κλάους Κλάινφελντ.

Από την πλευρά του, ο ανώτατος προϊστάμενος της ευρωπαϊκής αεροναυπηγικής κοινοπραξίας Airbus Τόμας Έντερς "αισιοδοξεί επειδή θα είναι έντονοι οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης σε όλη την Ασία την 10ετία που έρχεται".

"Στην Airbus σκοπεύουμε να κατασκευάσουμε τα ερχόμενα 20 χρόνια έως και 50 χιλιάδες νέα επιβατικά αεροπλάνα, χωρητικότητας άνω των 100 θέσεων με πολύ μεγάλη ζήτηση ειδικά στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Μόνον το 2011, πουλήσαμε στην Κίνα περίπου 100 αεροπλάνα μας", τόνισε.