ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Παρατείνεται η διευκόλυνση στην πληρωμή των δόσεων δάνειων

Τράπεζες: Παρατείνεται η διευκόλυνση στην πληρωμή των δόσεων δάνειων

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών γνωστοποιεί την απόφαση των Ελληνικών Τραπεζών μελών της να παρατείνουν, λόγω των δυσμενών συνεπειών της πανδημίας τα υφιστάμενα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Σε σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών οι Ελληνικές Τράπεζες προσηλωμένες στην ενεργό, άμεση και αποτελεσματική στήριξη της ελληνικής οικονομίας, δεδομένης και της ευελιξίας που παρέχουν οι αρμόδιες εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές, αποφάσισαν να παρατείνουν τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και ιδιωτών που πλήττονται άμεσα και έμμεσα από την παρούσα κρίση, και να χορηγήσουν διευκολύνσεις στην πληρωμή των δόσεων των δανείων τους έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Ειδικότερα, για νομικά και φυσικά πρόσωπα που αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση, οι ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε αναστολή των δόσεων κεφαλαίου ή και των τοκοχρεωλυτικών δόσεων μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020. Κατά τα λοιπά, ως προς τους όρους και προϋποθέσεις, ισχύουν οι προηγούμενες ανακοινώσεις της ΕΕΤ της 17ης και 19ης Μαρτίου 2020. Για πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνούν με το πιστωτικό ίδρυμα που συνεργάζονται, υποβάλλοντας το σχετικό αίτημα.

Νέα παράταση για την αποπληρωμή φόρων- Σε 12 ή 24 δόσεις τα χρέη του κορονοϊού από Ιανουάριο.

Υπενθυμίζεται, πως οι επιχειρήσεις που πλήττονται, οι ιδιοκτήτες ακινήτων και όσοι νοικιάζουν φοιτητική κατοικία θα έχουν την ευκαιρία να πληρώσουν την Εφορία έως τέλος Οκτωβρίου, σύμφωνα με νέα απόφαση.

Στην πρώτη «φουρνιά» «πάγωσαν» οι δόσεις και οι φόροι έως το τέλος Αυγούστου, και αφορούσε τις υποχρεώσεις Μαρτίου και Απριλίου. Μετά αποφασίστηκε η αναστολή ως το τέλος Σεπτεμβρίου των σχετικών υποχρεώσεων του Μαΐου και με νέα Απόφαση «παγώνουν» ως 31 Οκτωβρίου βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές φόρων και δόσεις ρυθμίσεων.

Ποιοι ωφελούνται

  • Μισθωτοί στις επιχειρήσεις με ΚΑΔ που πλήττεται
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνουν κύρια κατοικία τουλάχιστον σε έναν από τους μισθωτούς στις πληττόμενες επιχειρήσεις
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνουν ακίνητο για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών τέκνων εξαρτώμενων μελών, τα οποία φοιτούν σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας τους, εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας υπάγεται στους μισθωτούς πληττόμενων επιχειρήσεων

Κατά την καταβολή δεν υπολογίζονται οι τόκοι και προσαυξήσεις του χρονικού διαστήματος της αναστολής, ενώ με διάταξη που έρχεται στη Βουλή όλες αυτές οι «παγωμένες» υποχρεώσεις θα μπορούν να εξοφληθούν σε 12 δόσεις άτοκα ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2-2,5%, από τον Ιανουάριο του 2021.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Προκαταβολή φόρου: Φορολογική «ανάσα» για 8 στους 10 επιχειρηματίες