ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκληρό παζάρι για το ελληνικό PSI

Σκληρό παζάρι για το ελληνικό PSI

Ενδεχομένως και σήμερα να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για το ελληνικό PSI.

Καλά πληροφορημένες πηγές, κοντά στις διαπραγματεύσεις, έλεγαν χθες βράδυ, ότι το επίπεδο τους είναι πλέον εξαιρετικά προχωρημένο κι ότι αρκετές από τις διαφορές έχουν επιλυθεί, ωστόσο απομένει «κάτι» το οποίο προκαλεί το όλο πρόβλημα: το ύψος του επιτοκίου.

Η τελευταία προσφορά που φέρεται να έχει κάνει η πλευρά των πιστωτών είναι αυτή του 4%. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό εξακολουθεί να μην είναι αρκετό για το ΔΝΤ και την Γερμανία, που έχουν «κολλήσει» στο 3%.

Αργά το βράδυ, κυκλοφόρησε μια πληροφορία που ήθελε το IIF να «πέφτει» στο 3.75%. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε ενδεχομένως να έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στο όλο θέμα.

Γιατί, σε αυτή την περίπτωση μπορεί και η «ελληνική» πλευρά να ανέβει στο 3,25% και κατά συνέπεια, η συμφωνία να απέχει μόλις 0,25% από την ολοκλήρωση της. Γιατί, όπως επισημαίνουν τρίτοι παρατηρητές, το εύλογο επιτόκιο είναι κάπου εκεί, στο 3,50%. Οι τράπεζες πάντως δεν δέχονται ούτε να συζητήσουν αυτή την προοπτική, ενδεχομένως επειδή θα «παλέψουν» μέχρι και την τελευταία στιγμή για να αποσπάσουν ό,τι καλύτερο μπορούν.

Ωστόσο, και από τα δύο στρατόπεδα εκφράζεται η αισιοδοξία πως κάτι καλό θα προκύψει έως το τέλος της σημερινής μέρας ή το αργότερο έως αύριο το βράδυ.

Κι αυτό γιατί είναι κοινός τόπος ότι ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος θα πρέπει τη Δευτέρα το μεσημέρι να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες, για να συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής, έχοντας μια λύση για το PSI στις βαλίτσες του. Κι αυτή θα πρέπει κατά συνέπεια να προκύψει μέσα στις επόμενες ώρες. Άλλα χρονικά περιθώρια δεν υπάρχουν.