ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με κοινές μετοχές χωρίς ψήφο η ανακεφαλαιοποίηση

Με κοινές μετοχές χωρίς ψήφο η ανακεφαλαιοποίηση

Με κοινές μετοχές και αναστολή του δικαιώματος ψήφου για μια τριετία θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις για το PSI κατέληξαν στη λύση της ανακεφαλαιοποίησης με κοινές μετοχές άνευ ψήφου.

Ως εκ τούτου, οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν περιθώριο τριών ετών να επιστρέψουν τα χρήματα τα οποία έλαβαν για την ανακεφαλαιοποίηση. Εφόσον με την πάροδο της προθεσμίας τα χρήματα δεν επιστραφούν, οι μετοχές θα μετατραπούν σε κοινές, κάτι που θα προκαλέσει ανατροπές στη μετοχική σύνθεση των τραπεζών.

Για τα δάνεια των ΔΕΚΟ

Επίσης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο PSI θα ενταχθούν και τα δάνεια 11 δισ. ευρώ που έλαβαν οι προβληματικές ΔΕΚΟ με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία κρίνονται ως επισφαλή.

Τα δύο σενάρια που προκρίνονται είναι είτε εξ αρχής υπαγωγή των συγκεκριμένων δανείων στο PSI, ώστε να υποστούν «κούρεμα» 70%, είτε να παραμείνουν εκτός PSI αλλά θα ενταχθούν στην διαδικασία που θα ενεργοποιήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, στη βάση της μελέτης της BlackRock.

Από τα 11 δισ. ευρώ των τραπεζικών δανείων προς ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΕΑΣ και ΕΑΒ, τα 5 δισ. ευρώ είναι δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, τα 4,8 δισ. ευρώ ομόλογα, ενώ τα 1,2 δισ. ευρώ είναι κοινά δάνεια.