ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τρεις όροι για να πάρουμε την επόμενη δόση

Οι τρεις όροι για να πάρουμε την επόμενη δόση

Τρεις βασικούς όρους πρέπει να εκπληρώσει η Ελλάδα για να γίνει την Τετάρτη η συνεδρίαση του Eurogroup, που θα εγκρίνει τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι «οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης γνωρίζουν πολύ καλά τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλουν οι Έλληνες πολίτες».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι: «Παρά τη σημαντική πρόοδο που επετεύχθη τις τελευταίες ημέρες δεν είχαμε στη διάθεσή μας όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να λάβουμε αποφάσεις σήμερα».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Γιούνκερ, πριν από τη σύγκληση του Eurogroup την Τετάρτη θα πρέπει η ελληνική πλευρά να εκπληρώσει τρεις βασικούς όρους.

  • Ο πρώτος αφορά την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης την Κυριακή.
  • Ο δεύτερος όρος είναι να εξευρεθούν πρόσθετες περικοπές ύψους 325 εκατ. ευρώ για το 2012.
  • Ο τρίτος όρος αφορά στην παροχή «ισχυρών δεσμεύσεων» από τους πολιτικούς αρχηγούς για την εφαρμογή του προγράμματος και μετά τη διεξαγωγή εκλογών.

«Το μέλλον της Ελλάδας και των πολιτών της βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής Βουλής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν να ενισχυθεί η παρουσία και οι δραστηριότητες της Ομάδας Δράσης στην Ελλάδα.

Σκοπός της, όπως διευκρίνισε ο Επίτροπος οικονομίας Όλι Ρεν, είναι η διασφάλιση της εφαρμογής του νέου προγράμματος και η παροχή πρόσθετης τεχνικής βοήθειας σε θέματα όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, η εφαρμογή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και η βελτίωση της απορροφητικότητας των πόρων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και από το Ταμείο Συνοχής.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διεμήνυσε ότι καμία δόση του νέου δανείου δεν θα εκταμιευθεί χωρίς να υπάρχει πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι αν δεν είχε συγκαλέσει το Eurogroup, οι πολιτικοί αρχηγοί δεν θα είχαν συμφωνήσει.