ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4: Πότε λήγουν οι αιτήσεις - Οι δικαιούχοι και τα ποσά

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4: Πότε λήγουν οι αιτήσεις - Οι δικαιούχοι και τα ποσά

Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου έχουν περιθώριο να υποβάλλουν αιτήσεις στην πλατφόρμα MyBusinessSupport, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις, προκειμένου να λάβουν οικονομική ενίσχυση μέσω του τέταρτου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, από τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι, το 50% δεν επιστρέφεται στο Δημόσιο.

Τα ποσά της ενίσχυσης είναι ακατάσχετα, αφορολόγητα και δεν συμψηφίζονται με οφειλές.

Για να λάβει κάποιος την οικονομική ενίσχυση θα πρέπει να συμπληρώσει τα στοιχεία του τζίρου με εξαίρεση τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν το 2020 κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Σύμφωνα με την απόφαση, η νέα Επιστρεπτέα αφορά πληττόμενους βάσει στοιχείων τζίρου για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο ( με βάση ενεργό ΚΑΔ στις 5/11/2020) και να μην έχουν μπει σε αδράνεια ή σε πτώχευση.

Για πρώτη φορά στους δικαιούχου περιλαμβάνονται ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενο και ταμειακή μηχανή, στους οποίους χορηγούνται 1.000 ευρώ, ενώ 2.000 ευρώ θα λάβουν όσοι έκλεισαν με κρατική εντολή. Προϋπόθεση να έχει καταγραφεί φέτος τζίρος τουλάχιστον 300 ευρώ. Για τους πληττόμενους απαιτείται και να καταγράφουν μείωση τζίρου 20%, με βάση τα στοιχεία που θα δηλώσουν πριν κάνουν την αίτηση στο aade.gr/mybusinesssupport.

Το 50% δεν επιστρέφεται στο δημόσιο, με τον όρο όμως της διατήρησης ίδιου αριθμού εργαζομένων στις επιχειρήσεις με προσωπικό, έως τον Μάρτιο του 2021. Το υπόλοιπο 50% προβλέπεται να επιστραφεί σε 40 δόσεις από 2022 έως 2025, με άτοκη περίοδο χάριτος έως Δεκέμβριο του 2021 και ετήσιο επιτόκιο 7,4% από το 2022. Η ένταξη εξαρτάται από τον ΚΑΔ που ήταν ενεργός στις 5 Νοεμβρίου 2020. Αν και η απόφαση υπεγράφη την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, στον κατάλογο προστέθηκαν και άλλες κατηγορίες επιχειρήσεων, οι οποίες έκλεισαν χθες με κρατική εντολή, όπως ιδιωτικά δημοτικά εκπαιδευτήρια, βρεφονηπιακοί και νηπιαγωγεία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα - Κορονοϊός: «Φλέγονται» Αττική και Θεσσαλονίκη