ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενδεχόμενο υποβάθμισης για Λονδίνο, Παρίσι, Βιέννη από Moody's

Ενδεχόμενο υποβάθμισης για Λονδίνο, Παρίσι, Βιέννη από Moody's

Την υποβάθμιση μεσοπρόθεσμα της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Αυστρίας, ανακοίνωσε ότι εξετάζει ο οίκος Moody's, θέτοντας υπό αρνητική προοπτική το τριπλό "A" με το οποίο αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα των τριών χωρών.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Οσμπορν, σε χθεσινές του δηλώσεις, τόνισε πως «αποτελεί απόδειξη, στη σημερινή παγκόσμια κατάσταση, ότι η Βρετανία δεν μπορεί να αρνηθεί να αντιμετωπίσει το θέμα του χρέους της. Συνιστά επιστροφή στην πραγματικότητα για οποιονδήποτε σκεφτόταν ότι η Βρετανία μπορεί να αποφύγει το θέμα του χρέους της».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν έλαβε υπ' 'όψιν την απόφαση του οίκου Moody's να διατηρήσει το τριπλό "A" της Γαλλίας, καθώς και την μεταβολή της προοπτικής από σταθερή σε αρνητική, ενώ υπερασπίζεται «τα δυναμικά θεσμικά βήματα που έγιναν στην ευρωζώνη εδώ και μερικούς μήνες, με την ταυτόχρονη ενίσχυση της πειθαρχίας, της αλληλεγγύης, της διακυβέρνησης και τη ανάπτυξης».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι σημαντικά μέτρα ανάταξης των δημοσιονομικών, καθώς και σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές πραγματοποιήθηκαν από τις χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, η απόφαση του οίκου Moody's, ακριβώς έναν μήνα μετά την απόφαση του Standard and Poor's να στερήσει τη Γαλλία από το τριπλό "A" συνδέεται με τους κινδύνους που βαρύνουν τη ζώνη του ευρώ.

Ωστόσο, ειδικά για τη Γαλλία, ο οίκος θεωρεί ότι υπάρχει σημαντικός βαθμός επικινδυνότητας ως προς την ικανότητα της γαλλικής κυβέρνησης να καλύψει τους στόχους της για τη σταθεροποίηση και στη συνέχεια για την αντιστροφή της πορείας του δημοσίου χρέους.