ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενισχύεται το εποπτικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις επενδύσεων – Τι θα αλλάξει

Ενισχύεται το εποπτικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις επενδύσεων – Τι θα αλλάξει
INTIME NEWS/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στη ευρωπαϊκή νομοθετική δέσμη σχετικά με την προληπτική εποπτεία επιχειρήσεων επενδύσεων, την εποπτεία των παρόχων υπηρεσιών συμμετοχικής χρηματοδότησης για επιχειρήσεις και την Οδηγία (ΕΕ) 2019/2177 για τη Φερεγγυότητα, συνέστησε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός.

Στόχος της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2034, σχετικά με την προληπτική εποπτεία επιχειρήσεων επενδύσεων είναι να αντιμετωπιστούν περαιτέρω τα ιδιαίτερα τρωτά σημεία και οι κίνδυνοι που χαρακτηρίζουν τις επιχειρήσεις επενδύσεων, με αποτελεσματικές, κατάλληλες και αναλογικές ρυθμίσεις προληπτικής εποπτείας, οι οποίες θα συμβάλλουν στην εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού σε ολόκληρη την ΕΕ, παρέχοντας εχέγγυα για αποτελεσματική προληπτική εποπτεία, διατηρώντας παράλληλα το κόστος συμμόρφωσης υπό έλεγχο, και εξασφαλίζοντας επαρκή κεφάλαια για τους κινδύνους των επιχειρήσεων επενδύσεων.

Η εν λόγω Οδηγία είναι μέρος του πακέτου μέτρων που δημοσιεύτηκε μετά από αξιολόγηση του πλαισίου προληπτικής εποπτείας για τις επιχειρήσεις επενδύσεων στην ΕΕ. Το πακέτο μέτρων που έχει δημοσιευτεί μετά την αξιολόγηση, αποτελείται από την Οδηγία 2019/2034 και τον Κανονισμού 2019/2033.

Το κύριο συμπέρασμα της αξιολόγησης είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα σαφές βήμα προς την κατεύθυνση ενός εποπτικού πλαισίου για τις επιχειρήσεις επενδύσεων, το οποίο μπορεί να στηρίξει την ασφαλή λειτουργία των επιχειρήσεων επενδύσεων σε υγιή οικονομική βάση και ταυτόχρονα να μην εμποδίζει τις εμπορικές τους προοπτικές.

Ειδικότερα, με την Οδηγία 2019/2034 και τον Κανονισμού 2019/2033 γίνεται εισαγωγή πιο αναλογικών κανόνων για τις επιχειρήσεις επενδύσεων.

Με την εφαρμογή του ποιο πάνω πακέτου μέτρων, η πλειονότητα των επιχειρήσεων επενδύσεων στην ΕΕ δεν θα υπόκεινται πλέον σε κανόνες που είχαν αρχικά σχεδιαστεί για τις τράπεζες. Ταυτόχρονα, οι μεγαλύτερες και οι περισσότερες συστημικές εταιρείες επενδύσεων θα υπόκεινται στο ίδιο καθεστώς με τις τράπεζες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε από κορονοϊό ο Έλληνας Ολυμπιονίκης, Λεωνίδας Πελεκανάκης