ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Σε 72 ημέρες ολοκληρώνεται ο «Ηρακλής» - Τι θα ακολουθήσει

Τράπεζες: Σε 72 ημέρες ολοκληρώνεται ο «Ηρακλής» - Τι θα ακολουθήσει
INTIME

Κλειδωμένη θεωρείται η επέκταση της εφαρμογής του προγράμματος τιτλοποιήσεων δανείων «Ηρακλής», πέρα από τη λήξη του τον Απρίλιο του 2021.

Οι αναθεωρημένοι στόχοι για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν καθορίσει οι τράπεζες για την περίοδο έως το τέλος του 2021, οπότε αυτά θα πρέπει να έχουν περιοριστεί κάτω από το 20% των δανείων, σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, αναδεικνύουν την ανάγκη άμεσης, μεγαλύτερης αξιοποίησης των δυνατοτήτων του προγράμματος «Ηρακλής».

Σήμερα οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών βρίσκονται σε διαδικασία τιτλοποίησης μέρους του χαρτοφυλακίου τους, με τις διαδικασίες να πηγαίνουν αρκετά γρήγορα. Η Εθνική Τράπεζα μετέχει στο πρόγραμμα με τιτλοποιήσεις δανείων 6,1 δισ. ευρώ, η Alpha Bank με 10,8 δισ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς με με τιτλοποιήσεις δανείων 7 δισ. ευρώ και η Eurobank με τιτλοποιήσεις δανείων 7,5 δισ. ευρώ.

Η δυνατότητα παροχής εγγυήσεων από το Ελληνικό Δημόσιο στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής» θα διαρκέσει για 72 ημέρες ακόμη, ήτοι πλησιάζει χρονικά προς την ολοκλήρωσή της (10/04/2021, 18 μήνες από τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής). Ωστόσο, σύμφωνα με τον (Ν.4649/2019, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, κατόπιν σχετικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ανώτατο ύψος και η περίοδος παροχής των εγγυήσεων μπορούν να διευρυνθούν, κάτι που θεωρείται δεδομένο.

Άλλωστε το σχέδιο «Ηρακλής» που είναι «παιδί» του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαββού έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία, καθιστώντας εύκολη την υλοποίηση και του δεύτερου κύκλου του χωρίς καθυστερήσεις ή αναπάντεχα εμπόδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη δεύτερη φάση του «Ηρακλή» θα δρομολογηθούν τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων 32 δισ. ευρώ, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου να καλύπτει μέχρι το ποσό των 12 δισ. ευρώ. Στο πρόγραμμα Ηρακλής αναμένεται να μετάσχει η Τράπεζα Πειραιώς με δύο τιτλοποιήσεις των 7 δισ. ευρώ εκάστη, η Εθνική Τράπεζα με τιτλοποίηση 7 δισ. ευρώ και οι Alpha Bank και Eurobank με τιτλοποιήσεις πέριξ των 4 δισ. ευρώ.