ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πως θα «ξεφουσκώσουν» τα εκκαθαριστικά των φορολογουμένων που επλήγησαν από την πανδημία

Πως θα «ξεφουσκώσουν» τα εκκαθαριστικά των φορολογουμένων που επλήγησαν από την πανδημία
Pixabay

Την ώρα που ο κορωνοϊός και οι επιπτώσεις του βυθίζουν τα εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων φορολογούμενων, το υπουργείο Οικονομικών αναζητά λύσεις για να αποτρέψει τις φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκαλέσουν εφέτος στα νοικοκυριά τα χρέη της πανδημίας, οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ο ΕΝΦΙΑ, οι ηλεκτρονικές αποδείξεις, τα τεκμήρια διαβίωσης και η προκαταβολή φόρου εισοδήματος.

Μετά την αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει έκτακτες παρεμβάσεις που θα ελαφρύνουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που απειλούνται με «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά.

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχουν «κλειδώσει» οι αποφάσεις για τη μείωση έως και 100% της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για επαγγελματίες και επιχειρήσεις, το «κούρεμα» του μέτρου των ηλεκτρονικών αποδείξεων και την προσωρινή απενεργοποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης για όσους πλήττονται από την υγειονομική κρίση.

Τον Απρίλιο, θα μπει ξανά στο μικροσκόπιο η ρύθμιση των φορολογικών χρεών που γεννήθηκαν με το ξέσπασμα της κρίσης της πανδημίας. Με την αγορά να ζητάει κούρεμα χρεών και 120 δόσεις για τις οφειλές προς την Εφορία που γεννήθηκαν από τον περασμένο Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες να σταθούν στα πόδια τους την επόμενη μέρα το οικονομικό επιτελείο μετρά τις αντοχές των κρατικών ταμείων και σχεδιάζει τον Απρίλιο να πάρει αποφάσεις για βελτίωση του σχεδίου ρύθμισης για την εξόφληση των χρεών της πανδημίας σε πολλές και μικρές δόσεις που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να φθάσουν και τις 120.

Tον Μάιο όταν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα έχει στα χέρια της τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και τις τιμές ζώνης σε περίπου 3.000 περιοχές θα επανασχεδιάσει την κλίμακα του ΕΝΦΙΑ για να μην επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες και κυρίως οι έχοντες μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία.

Το χαρακτηριστικό των παρεμβάσεων είναι ότι θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα όπως επιτάσσει η ρήτρα διαφυγής που εφαρμόζεται για το 2021 και προβλέπει τη λήψη μέτρων αποκλειστικά για την αντιμετώπιση των παρενεργειών από την υγειονομική κρίση στους φορολογούμενους που πλήττονται.