ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα 534 ευρώ: Σήμερα οι δηλώσεις των αναστολών στο ΕΡΓΑΝΗ - Ποιοι εργαζόμενοι θα δουν αύξηση

Επίδομα 534 ευρώ: Σήμερα οι δηλώσεις των αναστολών στο ΕΡΓΑΝΗ - Ποιοι εργαζόμενοι θα δουν αύξηση

Από αύριο χιλιάδες εργαζόμενοι αναμένεται να μπουν σε αναστολή καθώς για άλλη μία φορά το λιανεμπόριο κατεβάζει ρολά. 

Για τους εργοδότες, οι αναστολές συμβάσεων εργασίας θα δηλώνονται πλέον στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων.

Έτσι, οι επιχειρήσεις από σήμερα Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου θα πρέπει να δηλώσουν τους εργαζομένους που θα βάλουν σε αναστολή καθώς για τον μήνα Φεβρουάριο ισχύει η προαναγγελία των αναστολών.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει πλέον να δηλώνουν την αναστολή σύμβασης εργαζομένου μέχρι την προηγούμενη ημέρα πριν την ημέρα αναστολής στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Η προαναγγελία μπορεί να αφορά, είτε αυτοτελή χρονικά διαστήματα εντός του Φεβρουαρίου είτε ολόκληρο τον μήνα.

Οι επιχειρήσεις - εργοδότες προβαίνουν είτε σε αρχική δήλωση των εργαζομένων τους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή για πρώτη φορά, είτε σε εκ νέου δήλωση των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται ξανά σε αναστολή, είτε βεβαιώνουν ότι παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά κατά τον μήνα Φεβρουάριο υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.yeka.gr), μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη τους.

Έτσι η αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων προαναγγέλλεται τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα της έναρξης της αναστολής.

Σε κάθε περίπτωση, κάθε μεταβολή της προαναγγελθείσας αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων προαναγγέλλεται και αυτή, με τη διαδικασία της προσωρινής ανακλήσεως. Η προσωρινή ανάκληση επίσης προαναγγέλλεται τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα από την έναρξη της μεταβολής.

Υπογραμμίζεται ότι σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η ανωτέρω διαδικασία της προαναγγελίας η υπεύθυνη δήλωση είναι άκυρη και δεν παράγει τα αποτελέσματα της αναστολής σύμβασης εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης συνεχίζει εκείνος να πληρώνει τους εργαζομένους του.

Η ημερήσια αποζημίωση του εργαζόμενου θα είναι αυξημένη από 17,8 ευρώ σε 19,07 ευρώ.

Ειδικά για τον Φεβρουάριο οι εργαζόμενοι θα δουν μικρή αύξηση της ημερήσιας αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 ευρώ στα 19,07 ευρώ έναντι 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής, που ισχύει. Η μικρή αυτή αύξηση οφείλεται στο ότι ο Φεβρουάριος έχει 28 ημέρες και όχι 30 ημέρες.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους που θα τεθούν σε αναστολή τον Φεβρουάριο ορίζεται στα 534 ευρώ για 28, όμως, ημέρες, καθώς ο Φεβρουάριος είναι ο πρώτος μήνας από το ξέσπασμα της πανδημίας με 28 και όχι 30 ημέρες. Έτσι, η ημερήσια αποζημίωση για την αναστολή αυξάνεται από τα 17,8 ευρώ στα 19,07 ευρώ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown Αττική: Τι κλείνει, τι μένει ανοιχτό - Στις 12 οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά για τα νέα μέτρα