ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

F.T.: Οι Ευρωπαίοι επανιδρύουν το ελληνικό κράτος

F.T.: Οι Ευρωπαίοι επανιδρύουν το ελληνικό κράτος

Στην προκλητική διαπίστωση ότι οι Ευρωπαίοι επανιδρύουν το ελληνικό κράτος καταλήγει δημοσίευμα των «Financial Times», σύμφωνα με το οποίο οι πιστωτές μας ζητούν έως τα τέλη του μήνα 38 συγκεκριμένες αλλαγές σε φορολογία, δαπάνες και μισθούς.

Από τα επίσημα έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα προκύπτει μάλιστα, ότι η τρόικα θα διοικεί τη χώρα για τα επόμενα δύο χρόνια μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των «FT», οι μεταρρυθμίσεις, που περιλαμβάνονται σε τρία ξεχωριστά Μνημόνια συνόλου 90 σελίδων, είναι το τίμημα που δέχτηκε να πληρώσει η Ελλάδα για να εξασφαλίσει τη δεύτερη συμφωνία διάσωσης των 130 δισ. ευρώ και να αποφύγει τη στάση πληρωμών, που η κυβέρνηση φοβάται ότι θα ρίξει την ελληνική κοινωνία στην αναταραχή.

Τα μέτρα ποικίλλουν, από σαρωτικές αλλαγές στις δικαστικές διαδικασίες, συγκέντρωση της ασφάλισης υγείας και ολοκλήρωση ακριβούς κτηματολογίου, μέχρι την εξαγορά νέου ηλεκτρονικού συστήματος για τη φοροείσπραξη, την αλλαγή του τρόπου συνταγογράφησης φαρμάκων και τον καθορισμό ελάχιστων αποθεμάτων αργού πετρελαίου.

Στα πιο επείγοντα περιλαμβάνεται 10σέλιδη λίστα με «προκαταβολικές κινήσεις», που πρέπει να ολοκληρωθούν έως την Τετάρτη, ώστε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να δώσουν το τελικό «πράσινο φως» στην έκτακτη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Τα 38 μέτρα, σύμφωνα με τους «FT», είναι ένα μείγμα από νόμους που πρέπει να εγκρίνει η Βουλή, υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα, που επηρεάζουν όλο το δίκτυο της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας, από τις δαπάνες Υγείας μέχρι την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την είσπραξη φόρων.

Λίγα μόνο από τα μέτρα καταγράφονται ως ολοκληρωμένα ή στη διαδικασία της εφαρμογής, μεταξύ των οποίων η πολυσυζητημένη μείωση των συντάξεων 300 εκατ. ευρώ και τα 325 εκατ. ευρώ από άλλες περικοπές δαπανών.