ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η επόμενη ημέρα για τα ελληνικά ομόλογα, μετά την επιτυχημένη έκδοση του 30ετούς τίτλου

Η επόμενη ημέρα για τα ελληνικά ομόλογα, μετά την επιτυχημένη έκδοση του 30ετούς τίτλου
AP

Η χθεσινή έκδοση του 30ετούς ομολόγου της Ελλάδος κρίνεται επιτυχημένη, λόγω τους ενδιαφέροντος που προσέλκυσε και λόγω των επενδυτών στους οποίους κατέληξε το ομόλογο.

Χθες διαπιστώθηκε μια ευρύτερη άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας και των ελληνικών , κάτι που σχετίζεται και με την έκδοση του 30ετούς τίτλου. Πως ;

Οι επενδυτές πούλησαν τα ελληνικά ομόλογα μικρότερης διάρκειας, ή τα ιταλικά, πορτογαλικά και ισπανικά ομόλογα που έχουν στα χέρια τους και τα οποία ενσωματώνουν ισχνές αποδόσεις, για να αγοράσουν το ελληνικό 30ετές.

Το έκαναν και για να έχουν μικρότερο ρίσκο επιτοκίου, αλλά κυρίως για να έχουν μικρότερο κεφαλαιακό κίνδυνο. Γιατί; Διότι η Ελλάδα είναι λιγότερο πιθανό να χρεοκοπήσει μέσα στην 30ετία από ότι η Ιταλία ή η Πορτογαλία. Σήμερα το 70% του ελληνικού χρέους είναι στα χέρια του επίσημου τομέα. Αλλά και από τα ομόλογα που είναι στα χέρια ιδιωτών, τα λιγότερα από τα μισά διαπραγματεύονται ενεργά στη δευτερογενή αγορά.

Έτσι, το ελληνικό ομόλογο έγινε ανάρπαστο και ποιοτικοί επενδυτές προσέτρεξαν να το εντάξουν στο χαρτοφυλάκιο τους, προσδοκώντας πως ο τίτλος αυτός θα κερδίσει πρόσθετα όταν η Ελλάδα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως:

-Το 90% των συνολικών προσφορών προήλθε από το εξωτερικό: 12% από Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, 9% από Σκανδιναβούς, 24% Ηνωμένο Βασίλειο και 9% από τις ΗΠΑ.

-Σε Έλληνες επενδυτές κατέληξαν ομόλογα αξίας 250 εκατ. ευρώ.

-Το 90% των αγοραστών είναι θεσμικοί επενδυτές και μόλις 9% hedge funds (μόλις 120 εκατ. ευρώ).

-Το 49% των προσφορών προήλθαν από διαχειριστές κεφαλαίων.

-Το 12% των προσφορών ήταν αποθεματικά συνταξιοδοτικών ταμείων και ασφαλιστικών εταιρειών.

-Το 25% των προσφορών προήλθε από τράπεζες.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως πλέον οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών και ελληνικών ομολόγων θα κινούνται σταθερά σε υψηλότερα επίπεδα και πως οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ δεν θα έχουν την ίδια επίπτωση που είχαν το 2020 στις αποδόσεις των χρεογράφων.