ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιβεβαίωση Newsbomb.gr για επίδομα 534 ευρώ: Ποιοι εργαζόμενοι βγαίνουν σε αναστολή τον Απρίλιο

Επιβεβαίωση Newsbomb.gr για επίδομα 534 ευρώ: Ποιοι εργαζόμενοι βγαίνουν σε αναστολή τον Απρίλιο

Επίδομα 534 ευρώ: Πρώτοι στο Newsbomb.gr γράψαμε για το ποιοι εργαζόμενοι θα τεθούν σε αναστολή τον μήνα Απρίλιο - Η επιβεβαίωση ήρθε από τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη. 

Πρόσθετες παρεμβάσεις ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για τον μήνα Απρίλιο ανακοίνωσαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Τα μέτρα για τον Απρίλιο έχουν εκτιμώμενο κόστος 695 εκατομμύρια ευρώ

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε πως «με τα μέτρα που ανακοινώνουμε σήμερα και όσα προηγήθηκαν το τελευταίο δωδεκάμηνο, η ελληνική Πολιτεία στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας που δημιούργησε η πανδημία. Θυμίζω ότι η χώρα μας είχε την δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη στη συγκράτηση της ανεργίας τον τελευταίο χρόνο. Αυτό επιτεύχθηκε χάρη στα μέτρα που υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση συνολικά και το υπουργείο Εργασίας ειδικότερα. Ενώ προετοιμαζόμαστε για την επόμενη ημέρα και την αποσωλήνωση της οικονομίας, διατηρούμε σε ισχύ και για τον προσεχή μήνα Απρίλιο τις προστατευτικές ρυθμίσεις για εργαζόμενους και ανέργους, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν, ακόμα, την άρση τους. Με τα μέτρα που ανακοινώνουμε σήμερα για τον Απρίλιο, ο προϋπολογισμός για το "δίχτυ προστασίας" μόνο από το υπουργείο Εργασίας, υπερβαίνει τα 7,1 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ οι ωφελούμενοι – μόνο, επαναλαμβάνω, από τις δράσεις του υπουργείου μας – ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια» υπογράμμισε.

Όπως γράψαμε πρώτοι στο Newsbomb.gr οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις ανά την επικράτεια που πλήττονται σημαντικά, δύναται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά για το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενη επί του ποσού των 534 ευρώ μηνιαίως.

Διαβάστε το σχετικό άρθρο: Επίδομα 534 ευρώ: Αναστολές συμβάσεων και τον Απρίλιο - Ποιους κλάδους θα αφορούν

Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται αναλογικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.

Έτσι, για τον Απρίλιο θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται η διευρυμένη λίστα των ΚΑΔ Μαρτίου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις με τα ίδια κριτήρια που ίσχυσαν κατά τον μήνα Μάρτιο και για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής, χωρίς να ισχύουν κριτήρια υπαγωγής στο μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους. Το κόστος υπολογίζεται στα 330 εκ.

Αναλυτικά,

Τον Απρίλιο δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας θα έχουν:

  • Υποχρεωτικά οι επιχειρήσεις που παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους για όσο διάστημα διαρκέσει το «λουκέτο» τους. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να βγάλουν σε αναστολή όλο το προσωπικό τους για το διάστημα αυτό.
  • Προαιρετικά οι επιχειρήσεις οι οποίες επαναλειτουργήσουν για το διάστημα από την ημερομηνία επαναλειτουργίας τους έως την 30η Απριλίου. Οι εν λόγω επιχειρήσεις θα μπορούν να βγάλουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους για το προαναφερθέν διάστημα
  • Προαιρετικά οι πληττόμενες επιχειρήσεις από την 1η έως την 30η Απριλίου. Έτσι θα μπορούν να βγάλουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους σε αναστολή. Ωστόσο, θα συνεχίσουν να ισχύουν οι «ρήτρες» (όπως η μείωση τζίρου) που ίσχυσαν για πρώτη φορά κατά τον μήνα Μάρτιο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Όλα τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον Απρίλιο