ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε έρχονται τα πρώτα λεφτά της βοήθειας και πού θα ...πάνε

Πότε έρχονται τα πρώτα λεφτά της βοήθειας και πού θα ...πάνε

Στις 16 Μαρτίου, δηλαδή, μόλις τέσσερα 24ωρα πριν από την κρίσιμη ομολογιακή λήξη που θα πρέπει να καλύψει η χώρα μας σε ξένους, ως επί το πλείστον δανειστές της, θα έρθουν τελικώς τα πρώτα λεφτά της δεύτερης οικονομικής βοήθειας.

Δεν θα είναι περισσότερα από 30 δισ. ευρώ, από το σύνολο των 130 και το μεγάλο ερώτημα είναι που θα ...πρωτοχρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τις πολλές «μαύρες τρύπες» που έχουν ανοίξει το τελευταίο διάστημα. κατ αρχήν, τα περίπου 7 δισ. ευρώ, θα κατευθυνθούν αμέσως για τη λήξη της 20ης Μαρτίου, η οποία αρχικώς ήταν της τάξης των 14 δισ. ευρώ, αλλά λόγω του «κουρέματος» μειώνεται δραστικά.

Άλλα 4 με 5 δισ. ευρώ, θα αξιοποιηθούν για την πληρωμή μισθών και συντάξεων, ενώ ένα πολύ μεγάλο κομμάτι τους θα πάει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία είναι κάτι παραπάνω από πιεστική. Υπολογίζεται ότι συνολικά, το συγκεκριμένο project απαιτεί περί τα 25 δισ. ευρώ! Δηλαδή, σχεδόν όσα και η πρώτη δόση του συνολικού πακέτου.

Όπως γίνεται εύλογα κατανοητό, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει – δηλαδή να καλυφθεί η ανακεφαλαιοποίηση με τα πρώτα 30 δισ. – και γι αυτό ήδη στο οικονομικό επιτελείο αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Η επικρατέστερη αυτή τη στιγμή, είναι αυτή που υποστηρίζει ότι η όλη διαδικασία θα μπορούσε να γίνει σε τρεις δόσεις των 9 δισ. ευρώ η κάθε μία. Έτσι, με τα πρώτα 30 δισ. θα μπορούσε να καλυφθεί και αυτή η «μαύρη τρύπα», μεταξύ όλων των άλλων, αν και οι τραπεζίτες πιέζουν για μια συνολικότερη λύση.