ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτός στόχων οδήγησε το πάγωμα των πλειστηριασμών τις εταιρείες διαχείρισης δανείων

Εκτός στόχων οδήγησε το πάγωμα των πλειστηριασμών τις εταιρείες διαχείρισης δανείων
Pixabay

Προπαρασκευαστικές συζητήσεις πριν από τις πολιτικές επαφές της κυβέρνησης με τους θεσμούς είχαν χθες τεχνικά κλιμάκιά τους με την Ενωση Εταιρειών Διαχείρισης από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ). 

Οι servicers τόνισαν στην τηλεδιάσκεψη πως με τους πλειστηριασμούς παγωμένους τόσο πολλούς μήνες είναι πιθανό να μην πιάσουν τους επιχειρησιακούς στόχους για τους οποίους έχουν δεσμευτεί, στο πλαίσιο του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής.

Τα αιτήματα της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ) είναι δύο: πρώτον, να πιέσουν οι θεμσοί την κυβέρνηση να ανοίξει τις αναγκαστικές εκτελέσεις ακινήτων, μιας και ο πτωχευτικός κώδικας ενεργοποιείται βάσει χρονοδιαγράμματος σε ενάμιση μήνα από σήμερα, και δεύτερον, να μη ληφθεί υπόψη η περίοδος των κλειστών δικαστηρίων για την αξιολόγηση των επιδόσεων των διαχειριστών.

Παράλληλα, με εγγυήσεις 12 δισ. ευρώ «προικοδοτεί» το Ελληνικό Δημόσιο τον Ηρακλή 2. Το σχετικό ΦΕΚ εκδόθηκε και το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να φέρει στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα τις νέες διατάξεις προκειμένου να ξεκινήσουν οι τράπεζες τις διαδικασίες τιτλοποίησης των κόκκινων δανείων.

Στόχος είναι με τη δεύτερη φάση του προγράμματος Ηρακλής τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών να μειωθούν περαιτέρω κατά περίπου 30 δισ. ευρώ. Ηδη οι τέσσερις συστημικές τράπεζες δρομολογούν την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων τα οποία ανέρχονται σε περίπου 19 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, τα 11 δισ. ευρώ αφορούν στην Τράπεζα Πειραιώς, 1,5 δισ. ευρώ την Εθνική Τράπεζα, ενώ στο επίπεδο των 3 δισ. ευρώ κυμαίνονται οι προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις από Alpha Bank και Eurobank.
Οι servicers ενημέρωσαν