ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Νέα αναδρομικά σε 500.000 συνταξιούχους - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Συντάξεις: Νέα αναδρομικά σε 500.000 συνταξιούχους  - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Συντάξεις - Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις: Απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε αμετάκλητα αντισυνταγματική την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τους συνταξιούχους του Δημοσίου και των Σωμάτων Ασφαλείας

Σύμφωνα με την Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ) του γνωστού νομικού κ. Αλέξη Μητρόπουλου τα αναδρομικά υπολογίζονται συνολικά σε 4 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να επιστρέψει η κυβέρνηση σε 500.000 συνταξιούχους.

Δικαίωμα στα αναδρομικά θα έχουν και όσοι δεν είχαν καταθέσει προσφυγές, αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα. Ενώ με βάση πρόσφατες αποφάσεις του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, δικαιούχοι των αναδρομικών μπορούν να είναι οι κληρονόμοι των συνταξιούχων από τους οποίους παρακρατήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης από τις συντάξεις τους.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να προκαλέσει νέο κύκλο προσφυγών από συνταξιούχους - δικαιούχους, που θα διεκδικήσουν την επιστροφή των ποσών της εισφοράς που κατέβαλλαν (και κρίθηκε αντισυνταγματική) και μάλιστα αναδρομικά.

Αναλυτικά η ΕΝΥΠΕΚΚ αποσαφηνίζει ότι:

α. Με την υπ’αριθ. 2287/2015 απόφασή της, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την παρακράτηση υπέρ ΕΑΣ στις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα που ξεπερνούσαν τα 300 € μεικτά. Η διάταξη του άρθρου 44 παρ. 13 του ν. 3986/2011 (που αφορούσε την περικοπή των επικουρικών συντάξεων που ξεπερνούσαν τα 300 ευρώ μεικτά και με “κόφτη” 3-10%) κρίθηκε ΜΗ συμβατή με το Σύνταγμα.

β. Με την υπ’αριθ. 2288/2015 απόφασή της, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την παρακράτηση υπέρ ΕΑΣ σε όλες τις κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα που ξεπερνούσαν τα 1.400 € μεικτά. Η διάταξη του άρθρου 38 του ν. 3863/2010 κρίθηκε αμετάκλητα αντίθετη στο Σύνταγμα.

γ. Οι αποφάσεις αυτές ΔΕΝ έχουν ανατραπεί από μεταγενέστερες αποφάσεις του Ανώτατου Ακυρωτικού. Συνεπώς ισχύουν και δεσμεύουν την κυβέρνηση από τη δημοσίευσή τους (10-6-2015).

δ. Από την ίδια ημερομηνία (10-6-2015) η κυβέρνηση όφειλε να είχε συμμορφωθεί με τις ανωτέρω αποφάσεις, καταργώντας τις αντισυνταγματικές διατάξεις και καταβάλλοντας τις συντάξεις χωρίς τις περικοπές ύψους 3-14% και 3-10% για κύριες και επικουρικές συντάξεις αντίστοιχα.

ε. Σε περίπτωση που το ΣτΕ είχε εκδώσει αντίθετη απόφαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο Πρόεδρος του τελευταίου όφειλε στο διατακτικό της απόφασης να παραπέμψει την υπόθεση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ), το οποίο επιλαμβάνεται, κατά το Σύνταγμα, όταν δύο Ανώτατα Δικαστήρια έχουν κρίνει αντίθετα για το ίδιο νομικό ζήτημα.

στ. Οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι έχουν καταθέσει αίτηση διακοπής της παραγραφής ή προσφυγή και δικαιούνται αναδρομικά για την περίοδο 2015-2020.

ζ. Οι περικοπές και τα αναδρομικά αφορούν πάνω από 800.000 συνταξιούχους του Δημοσίου ή Ιδιωτικού τομέα ή τους κληρονόμους τους.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την κυβέρνηση σε πολιτική διευθέτηση του ζητήματος προκειμένου να αποφευχθεί νέος μαζικός κύκλος προσφυγών. Τα χρήματα από την παράνομη παρακράτηση της ΕΑΣ πρέπει να επιστραφούν εξ ολοκλήρου σε όλους τους συνταξιούχους ή τους κληρονόμους τους, ασχέτως αν έχουν καταθέσει προσφυγές.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πυροβολισμοί κατά αστυνομικών στη Νέα Ερυθραία: «Δεν ήθελαν να εκφοβίσουν, έριξαν στοχευμένα»