ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντιδράσεις δικαστών και ΣΥΡΙΖΑ για τροπολογία σχετικά με την Αρχή για το Ξέπλυμα

Αντιδράσεις δικαστών και ΣΥΡΙΖΑ για τροπολογία σχετικά με την Αρχή για το Ξέπλυμα
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τα πυρά των εισαγγελικών και δικαστικών ενώσεων, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης και με την οποία αλλάζει η διαδικασία τοποθέτησης του επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Με νυχτερινή τροπολογία η κυβέρνηση επιχειρεί να αλώσει και την Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος.

Επιχειρεί να παρακάμψει τον ορισμό του επικεφαλής της Αρχής από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο καθώς και την υποχρέωση επιλογής μεταξύ εν ενεργεία εισαγγελικών λειτουργών, για να μπορεί να ορίζει πρόσωπο κυβερνητικής προτίμησης. Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση.

Για ακόμη μία φορά ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαιώνει πως βλέπει το κράτος ως λάφυρο, τους θεσμούς ως εμπόδιο και τη ανεξάρτητη Δικαιοσύνη ως το μακρύ χέρι της κυβέρνησης.

Το ερώτημα που οφείλει ωστόσο να απαντήσει είναι απλό: Γιατί τέτοια σπουδή για την Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, μετά και την τροπολογία με την οποία επέστρεψαν σε ελεγχόμενους για ξέπλυμα τα δεσμευμένα περιουσιακά τους στοιχεία;».

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος απηύθυνε επιστολή προ τον υπουργό Δικαιοσύνης ζητώντας την απόσυρση της τροπολογίας.

«Προς: Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Πληροφορηθήκαμε την αιφνιδιαστική εισαγωγή τροπολογίας σε ήδη υπό ψήφιση σχέδιο νόμου, σύμφωνα με την οποία ως Πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες θα ορίζεται πλέον όχι εν ενεργεία Εισαγγελικός Λειτουργός αλλά και επί τιμή.

Με αυτή την αφορμή επισημαίνουμε για ακόμη μία φορά την ερήμην της ΕΕΕ νομοθετική πρωτοβουλία σε θέματα που επηρεάζουν τόσο το κύρος του θεσμού της Εισαγγελίας, όσο και την συνδρομή του στην βέλτιστη λειτουργία των θεσμών του κράτους.

Συνεπώς καλούμεθα έστω και απρόσκλητοι να εκθέσουμε τις απόψεις της ΕΕΕ επί του ζητήματος αυτού.

Γενικότερα επισημαίνουμε, ότι η κατάληψη έμμισθων θέσεων διοίκησης από συνταξιούχους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς είναι πρακτική που εκθέτει το θεσμό της Δικαιοσύνης, ενώ η ειδικότερη αλλαγή θα υποβαθμίσει το σύστημα καταπολέμησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Τονίζουμε ιδιαίτερα, ότι το σημερινό σύστημα διοίκησης της Αρχής είναι απόλυτα επιτυχημένο και τούτο αποδεικνύεται από την πρόσφατη άριστη αξιολόγηση της Χώρας μας στον τομέα αυτόν, όπου κρίθηκε ως μία από τις οκτώ επενδυτικά ασφαλέστερες οικονομίες της διεθνούς κοινότητας. Σε περίπτωση αλλαγής είναι βέβαιη η υποβάθμιση της εν λόγω αξιολόγησης.

Τέλος υπογραμμίζουμε, ότι οι συνταγματικές εγγυήσεις που παρέχει η προεδρία ενός εν ενεργεία εισαγγελικού λειτουργού δεν υφίστανται στην περίπτωση του επί τιμή.

Κατόπιν αυτών σας καλούμε να αποσύρετε την εν λόγω τροπολογία, διατηρώντας την διάταξη που προβλέπει ως Πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές δραστηριότητες εν ενεργεία Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Την αντίθεσή της εκφράζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) στην τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την οποία παρέχεται η δυνατότητα να διορίζεται πρόεδρος της Αρχής της Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, συνταξιούχος εισαγγελέας, ενώ τώρα προβλέπεται μόνο εν ενεργεία εισαγγελικός λειτουργός.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της ΕΔΕ, μεταξύ των άλλων, αναφέρει:

«Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες, επιχειρείται η τροποποίηση της παρ.5 του άρθρου 47 ν. 4557/2018, το οποίο ορίζει τις προϋποθέσεις διορισμού του Προέδρου της Αρχής της Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Με την σχεδιαζόμενη τροποποίηση, ενώ μέχρι σήμερα στη θέση αυτή μπορούσε να διορισθεί μόνο εν ενεργεία ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, πλέον θα είναι δυνατόν τη θέση να καταλαμβάνει και “επί τιμή” ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός.

Πάγια θέση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, εκπορευόμενη από την απολύτως δεσμευτική απόφαση που έλαβε στη Γενική Συνέλευσή της 15ης Δεκεμβρίου 2018, είναι ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί δεν θα πρέπει να καταλαμβάνουν καμία πολιτική ή δημόσια θέση ή θέση σε Ανεξάρτητη Αρχή, για μία διετία μετά την αφυπηρέτηση. Η συλλογική αυτή θέση δεν αποτελεί μόνο μια ηθική στάση. Πάνω από όλα υπηρετεί την ουσία αλλά και την εικόνα για την Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και σκοπεί στο να δοθεί οριστικό τέλος στη λογική περί συγκοινωνούντων δοχείων της κρατικής εξουσίας, που πληγώνει πάντα το κύρος μόνο της δικαστικής.

Καλούμε το υπουργείο να αξιολογήσει αυτή τη συλλογική θέση των Δικαστών και Εισαγγελέων και να αποσύρει την τροπολογία».