ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πως κινούνται οι μεταβιβάσεις ακινήτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Πως κινούνται οι μεταβιβάσεις ακινήτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
INTIME

Με δύο ταχύτητες «έτρεξαν» στην αρχή της νέας χρονιάς οι μεταβιβάσεις ακινήτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 

Ειδικότερα, οι μεταβιβάσεις ακινήτων στον Δήμο Αθηναίων βάσει του μητρώου μεταβιβάσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων υποχώρησαν το πρώτο δίμηνο του 2021 κατά 2,03% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, ενώ το μέσο τίμημα των μεταβιβάσεων πλήρης κυριότητας διαμορφώθηκε στα €967,31/τ.μ. Όσον αφορά στον τζίρο που προκύπτει από το σύνολο των μεταβιβάσεων πλήρους κυριότητας, ήταν €10.755.627,83, ποσό που αντιστοιχεί σε 11.119,09 τ.μ.

Στον αντίποδα, ιδιαίτερα αντανακλαστικά «αποδεικνύει» εν μέσω πανδημίας η Νύμφη του Θερμαϊκού, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, οι μεταβιβάσεις αυξήθηκαν κατά 36,2% το πρώτο δίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2020, ενώ ο τζίρος που προκύπτει από το σύνολο των μεταβιβάσεων πλήρους κυριότητας ήταν €3.305.289,47 και αντιστοιχεί σε 4.336,9 τ.μ.

Ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates Θ. Μπάκας χαρακτηρίζει στα Νέα ενθαρρυντική την παραπάνω εικόνα που διαμορφώνεται για την κτηματαγορά των δύο μεγάλων πόλεων της χώρας, σημειώνοντας πως ειδικά στη Θεσσαλονίκη αναπτύσσεται αυξημένο ενδιαφέρον για κατοικίες που προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Οπως λέει, αυτή η τάση δημιουργήθηκε από τους αυξημένους αριθμούς τουριστών στην πόλη και τα μεταβαλλόμενα εποχικά πρότυπα, καθώς η συμπρωτεύουσα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των τουριστών όλη τη διάρκεια του έτους. Μια τάση που ακόμη και εν μέσω πανδημίας δεν αποδυνάμωσε το επενδυτικό ενδιαφέρον για αυτούς που «βλέπουν» την επόμενη μέρα.

Όσον αφορά στην κτηματαγορά του Δήμου Αθηναίων, ο κ. Μπάκας αναφέρει πως η αξιοποίηση εμβληματικών κτιρίων, των έργων ανάπλασης και υποδομών, οι νέες στάσεις της γραμμής 4 του μετρό, η ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτισμικής κληρονομιάς, η αξιοποίηση και προσβασιμότητα των πολιτών σε «πνεύμονες» πρασίνου σε συνάρτηση με την έντονη επενδυτική κινητικότητα που καταγράφεται στην τουριστική βιομηχανία της πρωτεύουσας σηματοδοτούν την έναρξη μιας άλλης εποχής για την πρωτεύουσα της χώρας μας, ενώ τονίζει πως τα σημερινά δεδομένα δημιουργούν το κλίμα της «δεύτερης» επενδυτικής ευκαιρίας για αποδόσεις τόσο των εγχώριων όσο και των αλλοδαπών επενδυτών που θα θελήσουν να επενδύσουν στο κέντρο των δύο μεγάλων πόλεων της χώρας μας.

Να σημειωθεί πως το κόστος αγοράς ακινήτου στο κέντρο της πρωτεύουσας κρατών-μελών της ΕΕ ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τις €10.000/τ.μ.