ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «πράσινο» ομόλογο της Ελλάκτωρ, η Attica Bank και η πρόβλεψη για turbocharge growth

Το «πράσινο» ομόλογο της Ελλάκτωρ, η Attica Bank και η πρόβλεψη για turbocharge growth

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Το νέο ομόλογο της Ελλάκτωρ

Με στρατηγική και μεθοδικότητα δουλεύει η νέα διοίκηση της Ελλάκτωρ επιδιώκοντας να κλείσει τη μία μετά την άλλη τις εκκρεμότητες του παρελθόντος. Έτσι, έχοντας πάρει το «πράσινο φως» από τους μετόχους για την αύξηση κεφαλαίου των 120,5 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να τελειώνει με μια ακόμη μια «πληγή», αυτή του «πράσινου» ομολόγου των 670 εκατ. ευρώ που είχε εκδώσει η εταιρεία το Δεκέμβριο του 2019. Και λέμε «πληγή» γιατί το κουπόνι του ομολόγου είναι 6,375% ενώ οι όροι του ουσιαστικά έχουν δεσμεύσει όλα τα «ασημικά της εταιρείας». Έτσι η νέα διοίκηση, αξιοποιώντας τη βαρύτητα που φέρει το όνομα του μετόχου της Reggeborgh θα εκδώσει νέο ομόλογο, προφανώς με καλύτερους όρους και χαμηλότερο κουπόνι, ώστε να αποπληρώσει το παλιό και να ξαλαφρώσει κατά κάμποσα εκατομμύρια ευρώ το κόστος δανεισμού.

Η Attica και ο Ηρακλής

Μεγάλη αισιοδοξία επικρατεί στους κόλπους της Attica Bank πως η τιτλοποίηση «Ωμέγα» ύψους 1,25 δισ. ευρώ θα σηματοδοτήσει την αλλαγή σελίδας για την τράπεζα. Η Διοίκηση Πανταλάκη έχοντας ως «προίκα» την εμπειρία από την τιτλοποίηση «Artemis», του 2017, γνωρίζει πλέον τί πρέπει να γίνει ώστε να υπάρξει από - αναγνώριση (de-recognition) του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα τιτλοποιηθούν και ειδικά το πως θα πρέπει να χειριστεί τα Senior, Mezzanine και Junior χρεόγραφα. Αυτό σημαίνει πως ζητήματα που είχαν επισημανθεί στο παρελθόν από τον SSM θα ληφθούν εξ αρχής υπόψη. Άλλωστε η υπαγωγή της τιτλοποίησης «Ωμέγα» στο πρόγραμμα παροχής κρατικής εγγύησης «Ηρακλής ΙΙ», λειτουργεί ως πρόσθετη δικλείδα ασφαλείας. Γιατί; Διότι η Attica Bank και οι μέτοχοι του SPV που θα αποκτήσουν το Senior ομόλογο της τιτλοποίησης θα πρέπει να λάβουν τρία διαφορετικά «καλώς έχειν» για να προχωρήσουν. Το πρώτο «καλώς έχειν» θα πρέπει να δοθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος , που εποπτεύει άμεσα την τράπεζα. Το δεύτερο «καλώς έχειν» θα πρέπει να δοθεί από τον οίκο αξιολόγησης που θα δώσει το rating της τιτλοποίησης. Και για όσους δεν το γνωρίζουν η υπαγωγή στον «Ηρακλή» απαιτεί κατ΄ελάχιστον rating «ΒΒ-». Το τρίτο «καλώς έχειν» θα πρέπει να δοθεί από την KPMG, τον σύμβουλο του Δημοσίου που «στρεσάρει» τα χαρτοφυλάκια που λαμβάνουν κρατική εγγύηση.

H QQUANT του Τσακαλώτου

Ποιος servicer θα αναλάβει την τιτλοποίηση «Ωμέγα»; Πληροφορίες φέρουν την QQUANT Master Servicer, που ανήκει στην Qualco του Ορέστη Τσακαλώτου να έχει προβάδισμα, έναντι της Θεά Άρτεμις Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων, εταιρεία που πλέον ελέγχεται από αμερικανοολλανδούς επενδυτές. Η QQUANT, η οποία έλαβε μόλις πρόσφατα κεφαλαιακή ενίσχυση άνω των 4,3 εκατ. ευρώ από την Qualco, τρέχει παράλληλα πολλές διαχειρίσεις. Συγκεκριμένα, η QQUANT τρέχει τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου Mirror, μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών καρτών, ανεξασφάλιστων καταναλωτικών δανείων και δανείων και πιστώσεων προς μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ, το οποίο πωλήθηκε από την Εθνική Τράπεζα στην CarVal Investors. Ακόμη, τρέχει τη διαχείριση ναυτιλιακών μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 0,3 δισ. ευρώ, χορηγηθέντων από την Τράπεζα Πειραιώς (χαρτοφυλάκιο Leo). Για λογαριασμό της Παγκρήτιας Τράπεζας διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο «Kastor», λογιστικής αξίας 670 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει κατά 90% περίπου επιχειρηματικά δάνεια. Τέλος, προ τετραμήνου ανέλαβε τη διαχείριση δύο χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων της Attica Bank άνω των 712 εκατ. ευρώ (Astir 1 και 2). Όχι άσχημα θα λέγαμε…

Turbocharge growth

«Πόσο εύρωστη μπορεί να καταστεί η ελληνική οικονομία εάν δεν έχει ένα εύρωστο τραπεζικό σύστημα;» Τη συγκεκριμένη ερώτηση, που απηχεί τις απόψεις πολλών ξένων επενδυτών, απεύθυνε η Joumanna Bercetche, anchorwoman του CNBC, στον πρωθυπουργικό σύμβουλο Αλέξη Πατέλη, ο οποίος φιλοξενήθηκε χθες στην εκπομπή Street Signs του διεθνούς δικτύου. Ο πάντα ετοιμόλογος Άλεξ αξιοποίησε την ερώτηση για να αναφερθεί στη μεγάλη επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και για να διαβεβαιώσει πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα «μεταμορφώνεται από ένα κοινωνικό συστημικό ρίσκο σε ένα όχημα υπερτροφοδότησης της ανάπτυξης (turbocharge growth)». Ελπίζουμε, για το καλό όλων, ο Άλεξ να επιβεβαιωθεί.

Αναταραχών συνέχεια στο ΙΙΒΕΑ

Μόνο ήρεμα δεν είναι τα πράγματα στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑ). Και δεν αναφερόμαστε στα θέματα που σχετίζονται με την πανδημία, όπου γίνεται εξαιρετική και υπεύθυνη δουλειά. Η αναταραχή σχετίζεται με τα διοικητικά, όπου υπάρχουν πολλά και ανοικτά μέτωπα. Όπως πληροφορείται η στήλη, υπάρχουν σοβαρότατες καταγγελίες για υπέρογκες αμοιβές ερευνητών οι οποίες έχουν προ πολλού φτάσει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με τη σχετική έρευνα όμως να κινείται ιδιαίτερα…νωχελικά. Αντίστοιχα, αναταραχή είχαν προκαλέσει οι καταγγελίες των εργαζομένων για φαινόμενα bullying, εξέλιξη που οδήγησε σε ΕΔΕ και πιθανότατα θα πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης. Και σε συνέχεια όλων αυτών μεγαλώνει η λίστα των στελεχών -και αξιόλογων επιστημόνων και ερευνητών- του ΙΙΒΕΑ που ζητούν μετ’ επιτάσεως μετάταξη σε άλλες υπηρεσίες. Πολλοί οι «πονοκέφαλοι» για τον (μεταβατικό) πρόεδρο του ΙΙΒΕΑ και πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.