ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση ενοικίου : Ποιοι θα τη λάβουν το Μάιο, ποιοι θα τη χάσουν

Μείωση ενοικίου :  Ποιοι θα τη λάβουν το Μάιο, ποιοι θα τη χάσουν
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Ο Μάιος αναμένεται να είναι ο τελευταίος μήνας που θα ισχύσει το μέτρο των «κουρεμένων» ενοικίων. Ωστόσο και για τον τρέχοντα μήνα θα ισχύσει το μέτρο των μηδενικών ενοικίων για τις κλειστές επιχειρήσεις και των μειωμένων μισθωμάτων για τις πληττόμενες,  ενώ οι εργαζόμενοι που τελούν σε αναστολή εργασίας θα πληρώσουν και για το Μάιο μόλις το 60% του ενοικίου για την κύρια κατοικία τους.

Μέσα στο μήνα θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση για τον προσδιορισμό των πληττόμενων επιχειρήσεων ανά ΚΑΔ για την υποχρεωτική απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος ή του 40% του συνολικού μισθώματος για τον Μάιο 2021.

Το Μάιο θα καταβάλουν ολόκληρο το μίσθωμα οι επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές, αλλά μέχρι και τον Απρίλιο περιλαμβάνονταν στη λίστα των πληττόμενων και δικαιούνταν κούρεμα ενοικίου κατά 40%.

Στη βάση αυτή, σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τους ΚΑΔ προηγουμένων μηνών θα αποτελεί η μετάταξη από την κατηγορία των κλειστών στην κατηγορία των πληττομένων. Αυτές οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν μέσα στο Μάιο θα δικαιούνται μείωση ενοικίου μόνον κατά 40%. Αλλά αυτό δεν θα ισχύσει για όλους τους κλάδους.

Στο λιανεμπόριο και στις επιχειρήσεις των κλάδων της εστίασης, του τουρισμού, του αθλητισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών που ανέβασαν ρολά τον Απρίλιο, τα μηδενικά ενοίκια θα διατηρηθούν και τον Μάιο.

Ως προς τους εργαζομένους, το «κούρεμα» ενοικίου 40% θα ισχύει μόνο για όσους βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας το Μάιο για το ενοίκιο που πληρώνουν για την κύρια κατοικία τους, αλλά και την κατοικία του παιδιού τους που σπουδάζει μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του.

Όπως συνέβη και τον Απρίλιο έτσι και το Μάιο, στο τέλος του μήνα θα ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για να δηλώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων τα «κουρεμένα» ενοίκια προκειμένου να λάβουν τις αποζημιώσεις για τη ζημιά που θα έχουν υποστεί.

Οι ιδιοκτήτες που δεν θα εισπράξουν ενοίκια θα αποζημιωθούν στο 80% του συμφωνημένου μισθώματος. Οι επιχειρήσεις που εκμισθώνουν ακίνητα θα αποζημιωθούν για το 60% του ενοικίου που θα χάσουν. Τέλος, όσοι εισπράξουν ενοίκια «κουρεμένα» κατά 40% θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί.