ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι cornerstone investors της Alpha Bank, η εντολή Ψάλτη και οι αλλαγές προσώπων στον ΟΠΑΠ

Οι cornerstone investors της Alpha Bank, η εντολή Ψάλτη και οι αλλαγές προσώπων στον ΟΠΑΠ

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Οι απαντήσεις για την Alpha Bank

«Διψά» για απαντήσεις η αγορά αναφορικά με την Alpha Bank και η διοίκηση της τράπεζας δεν χαλάει χατίρι, μεταφέροντας για σήμερα την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αλλά και τις πληροφορίες για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Και, μολονότι επίσημα θα ξέρουμε τι θα συμβεί μετά την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, η στήλη έμαθε μια σειρά από σημαντικές λεπτομέρειες: Κατά πρώτον, το τίμημα της αύξησης θα είναι τουλάχιστον 1 ευρώ . Αν ισχύσει το νούμερο αυτό, ο λόγος τιμής προς λογιστική αξία που διαμορφώνεται κοντά στο 0,4 (ποσοστό στο οποία κινείται σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς), μετά την αύξηση η Alpha Bank θα πλησιάσει περισσότερο την Eurobank, η οποία διαπραγματεύεται στο 0,6. Κατά δεύτερον, οι παλαιοί μέτοχοι θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στην ΑΜΚ κατά το ποσοστό που θα κατέχουν ώστε, εφόσον το επιθυμούν, να διατηρήσουν τη θέση τους. Δεν τίθεται ζήτημα dilution ή split, ενώ για τα όποια αδιάθετα είναι ήδη εξασφαλισμένη η συμμετοχή. Ζητούμενο είναι η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο, ώστε να αξιοποιηθεί η πολύ θετική συγκυρία που υπάρχει αυτή τη στιγμή στις αγορές και να μην πάμε από Σεπτέμβρη.

Οι cornerstone investors

Ένα ακόμα ερώτημα για την αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank είναι το εάν θα υπάρξουν cornerstone investors και εάν ναι, ποιοι θα είναι αυτοί. Το ΤΧΣ που σήμερα διαθέτει το 11% των μετοχών της τράπεζας, αναμένεται να μετάσχει στη διαδικασία, όπως έκανε και στην Πειραιώς όμως δεν είναι ξεκάθαρο αν θα διατηρήσει το ποσοστό τους. Άγνωστο είναι το τί θα πράξει ο Τζον Πόλσον που διαθέτει το 7,32% των μετοχών της Alpha. Αλλά πληροφορίες της στήλης κάνουν λόγο και για άλλες πιθανές «παρουσίες έκπληξη» στην αύξηση κεφαλαίου. Μολονότι η διοίκηση της τράπεζας δεν έχει κάνει καμία απολύτως συμφωνία ή συνεννόηση, δεν αποκλείεται η δελεαστική τιμή, αλλά και οι προοπτικές της τράπεζας, να προσελκύσουν θεσμικούς επενδυτές ή και family offices που «ξεσκονίζουν την ελληνική αγορά.

Η εντολή Ψάλτη για τα κόστη

Όσοι πιστεύουν πως οι δαπάνες για τη διενέργεια της αύξησης κεφαλαίου της Alpha Bank θα είναι παρόμοιες με εκείνες της Τράπεζας Πειραιώς κάνουν μεγάλο λάθος. Η στήλη πληροφορείται πως οι αμοιβές των οικονομικών συμβούλων δεν θα μοιάζουν με εκείνες που δόθηκαν για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς. Οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι στην περίπτωση της Πειραιώς έλαβαν ως αμοιβή 61 εκατ. ευρώ, ήτοι το 4,4% των αντληθέντων κεφαλαίων. Εάν ίσχυε το ίδιο και για την Alpha Bank τότε θα δίνονταν αμοιβές ύψους 35,2 εκατ. ευρώ. Η στήλη πληροφορείται πως ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης έχει κάνει «ειδικές εξηγήσεις», για το συγκριμένο θέμα και έχει δώσει οδηγίες προκειμένου τα κόστη να παραμείνουν όσο το δυνατόν πιο χαμηλά. Εάν λοιπόν οι αμοιβές των συμβούλων δεν ξεπεράσουν τα 20 εκατ. ευρώ (το 2,5% του συνόλου της έκδοσης ) μη σας κάνει εντύπωση…

Οι διαρκώς ωφελημένοι

Υπάρχουν βέβαια κάποια κόστη που σε κάθε αύξηση κεφαλαίου είναι σταθερά. Αυτά αφορούν στις αμοιβές του Χρηματιστηρίου, στην αμοιβή της Επιτροπής Ανταγωνισμού και στο φόρο κεφαλαίου που θα πρέπει να καταβληθεί. Στην περίπτωση της Alpha Bank, ο φόρος κεφαλαίου υπολογίζεται σε περίπου 7,2 εκατ. ευρώ, η αμοιβή της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε 800.000 ευρώ και η αμοιβή του Χρηματιστηρίου επίσης σε 800.000 ευρώ. Με την ευκαιρία αυτή να επισημάνουμε πως μόνον από τις δύο ΑΜΚ των Πειραιώς και Alpha Bank το Χρηματιστήριο θα έχει εφέτος αυξημένα έσοδα κατά 1,8 εκατ. ευρώ. Καθόλου άσχημα θα λέγαμε.

Το νέο ΔΣ του ΟΠΑΠ

«Retouche» στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΑΠ αναμένεται να αποφασίσει η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων στις 17 Ιουνίου. Κάποια εκ των μελών της επιτυχημένης διοικητικής ομάδας που τρέχει τον οργανισμό από το 2013, έχουν συμπληρώσει τα χρονικά περιθώρια που προβλέπει ο νέος νόμος για την εταιρική διακυβέρνηση και έτσι αναγκαστικά θα πρέπει να αποχωρήσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, η προεργασία για τους αντικαταστάτες τους έχει ήδη ξεκινήσει και γίνεται προσπάθεια τα νέα μέλη του ΔΣ να είναι εξίσου καλά και προσοντούχα με τα παλαιά. Μια λεπτομέρεια. Η γυναικεία παρουσία στο ΔΣ του ΟΠΑΠ αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.