ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέσω εταιρείας στην Ελλάδα προμηθεύεται η Συρία υγραέριο

Μέσω εταιρείας στην Ελλάδα προμηθεύεται η Συρία υγραέριο

Επικρίσεις δέχεται η εταιρεία Naftomar, η οποία δραστηριοποιείται μέσω γραφείου που διατηρεί στην Ελλάδα και μεταφέρει υγραέριο στη Συρία.

Η Naftomar, επικεφαλής της οποίας είναι Αμερικανός πολίτης, προμηθεύει τη Συρία με υγραέριο (LPG) για μαγείρεμα και οικιακή θέρμανση, το οποίο δεν καλύπτεται από τις διεθνείς κυρώσεις κατά της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, στελέχη που αντιμάχονται το καθεστώς της Δαμασκού υποστηρίζουν πως διατηρώντας τη ροή των προμηθειών της, η Naftomar μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο μιας ευρύτερης εξέγερσης κατά του Άσαντ.

Ο διευθυντής της εταιρείας, Τζ. Κ. Χερντ, δήλωσε στο πρακτορείο ότι «αισθανόμαστε ότι θα ήταν άδικο να αρνηθούμε ένα τόσο στοιχειώδες εμπόρευμα όπως το LPG σε καταναλωτές για να κάνουμε μια πολιτική δήλωση. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εμπάργκο στην προμήθεια LPG στη Συρία, πράγμα που πιστεύουμε πως συμβαίνει για ανθρωπιστικούς λόγους».

Κάποιοι επικριτές της συριακής κυβέρνησης καταγγέλλουν ότι παραδίδοντας το καύσιμο, αξίας τουλάχιστον 55 εκατομμυρίων δολαρίων, κάθε μήνα, η Naftomar μπορεί να βοηθάει να παραταθεί η εξουσία του Άσαντ. «Συμβουλεύουμε οποιονδήποτε συνεργάζεται αυτήν τη στιγμή με το καθεστώς να πάψει να το υποστηρίζει. Έμπορους ή άλλους, τους συμβουλεύουμε να υιοθετήσουν μια σταθερή στάση κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ», δήλωσε ο Μέλχεμ αλ Ντρούμπι, του αντιπολιτευόμενου Συριακού Εθνικού Συμβουλίου.

Εκπρόσωπος, εξάλλου, της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Άστον, δήλωσε πως η Ένωση δεν επιβάλλει κυρώσεις σε πετρελαϊκά προϊόντα διύλισης «λόγω των επιπτώσεων που αυτό μπορεί να έχει στο συριακό πληθυσμό».