ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Εμίρηδες του ΤΑΙΠΕΔ, η αποτελεσματική Κοινωνία της Πληροφορίας και το «Limit Up» Μεγάλου

Οι Εμίρηδες του ΤΑΙΠΕΔ, η αποτελεσματική Κοινωνία της Πληροφορίας και το «Limit Up» Μεγάλου

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

«Limit Up» για τον Μεγάλου

Εξαιρετικά ικανοποιημένες εμφανίζονται οι εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρείες από την άμεση ανταπόκριση της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς στο αίτημα του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) να καταβληθεί αμοιβή στις ΑΕΠΕΥ για τη συμβολή τους στην επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Ο ΣΜΕΧΑ είχε επικοινωνήσει το θέμα στον CEO της Πειραιώς Χρήστο Μεγάλου, αρχικά με επιστολή στις 23 Απριλίου και εν συνεχεία σε συνάντηση. Ο κ. Μεγάλου αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος και ανέθεσε στον Ιωσήφ Μιχαηλίδη, Γενικό Διευθυντή της Τράπεζας Πειραιώς, να διευθετήσει το ζήτημα. Ο κ. Μιχαηλίδης, κατήρτισε ένα αλγόριθμο, στη βάση του οποίου η αμοιβή κάθε χρηματιστηριακής συσχετιζόταν με τον αριθμό των μετοχών που πήρε για τους πελάτες της στην αύξηση κεφαλαίου. Έτσι, την προηγουμένη εβδομάδα κατανεμήθηκε ένα σεβαστό ποσό από την Τράπεζα Πειραιώς σε 40 περίπου χρηματιστηριακές. Για να δώσουμε μια τάξη μεγέθους, να υπενθυμίσουμε πως μόνον κατά τη δημόσια προσφορά της Τράπεζας Πειραιώς που απευθυνόταν στους Έλληνες επενδυτές εκδόθηκαν 180 νέες εκατ. μετοχές, εκ των οποίων το 78,75%, ήτοι μετοχές αξίας 140 εκατ. ευρώ περίπου αποκτήθηκαν από Έλληνες ιδιώτες επενδυτές. Οι αμοιβές που κατέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς στους χρηματιστές αφορούσαν κυρίως στις μετοχές που απέκτησαν οι εν λόγω επενδυτές. Σε κάθε περίπτωση, το μόνο σίγουρο είναι πως η εκτίμηση των χρηματιστών για τον Χρήστο Μεγάλου βρίσκεται στο «Limit Up».

ΤΑΙΠΕΔ χωρίς Εμίρη δεν γίνεται

Αποκρατικοποιήσεις χωρίς Εμίρη δεν γίνονται. Και δεν αναφερόμαστε σε Σαουδάραβα Εμίρη με ντισντάσα (σ.σ. παραδοσιακή αραβική ενδυμασία) και όλα τα συναφή. Αναφερόμαστε στη Θάλεια Εμίρη, τη δικηγόρο που τοποθετήθηκε νέο μη εκτελεστικό μέλος στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ. Βλέπετε δεν είναι πρώτη φορά που το επίθετο Εμίρη θα ακούγεται στους διαδρόμους του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Τον Ιούλιο του 2012 Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ είχε τοποθετηθεί ο τραπεζίτης Γιάννης Εμίρης, ο οποίος έτρεξε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για δύο χρόνια, έως τον Ιούλιο του 2014. Ο Γιάννης Εμίρης, επί σειρά ετών ανώτατο στέλεχος της Alpha Bank, είναι εξάδελφος της Θάλειας Εμίρη. Όταν δε εκείνος ήταν στο ΤΑΙΠΕΔ, εκείνη υπηρετούσε αρχικά ως συνεργάτιδα του Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών και εν συνεχεία ως νομική σύμβουλος στο ΤΧΣ, δίπλα στην τότε CEO Αναστασία Σακελλάριου. Μάλιστα, όταν η κ. Σακελλαρίου ανέλαβε επικεφαλής της Praxia, πήρε μαζί της και την έμπειρη νομικό. Πλέον, οι συγκυρίες τα έφεραν έτσι και επτά χρόνια μετά την αποχώρηση του Γιάννη Εμίρη από το ΤΑΙΠΕΔ, η εξαδέλφη του αναλαμβάνει μια «ηλεκτρική καρέκλα» σε αυτό.

Ταμείο Ανάκαμψης και ΚτΠ

Η σημερινή επίσκεψη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Ελλάδα σηματοδοτεί και επίσημα την έναρξη των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης στη χώρα μας και μια σημαντική αλλαγή σελίδας. Με τη διαφορά ότι υπάρχουν έργα που ήδη έχουν ξεκινήσει και μάλιστα έχουν ήδη αφήσει το αποτύπωμά τους στην οικονομία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η «Ψηφιακή Μέριμνα» μέσω της οποίας ενισχύθηκε η αγορά laptop και tablets από μαθητές και φοιτητές, δίνοντας παράλληλα μεγάλη ανάσα στην αγορά. Παράλληλα, ήδη έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το Government ERP, το οποίο φιλοδοξεί να «βάλει τάξη» στις λειτουργίες του Δημοσίου, επιταχύνοντας την ψηφιοποίησή του. Κοινή συνισταμένη ότι και τα δύο «έτρεξαν» μέσα από την Κοινωνία της Πληροφορίας, η οποία και έχει κομβικό ρόλο στον πυλώνα του Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Ταμείου Ανάκαμψης. Γεγονός που σημαίνει ότι ο επικεφαλής της Κοινωνίας της Πληροφορίας Σταύρος Ασθενίδης και οι συνεργάτες του, έχουν πολλή δουλειά μπροστά τους, ως οι «αφανείς ήρωες» του τεράστιου αυτού έργου.

Oργασμός στο Ελληνικό

Σαμπάνιες άνοιξαν στις εγχώριες (και όχι μόνο) κατασκευαστικές μόλις έμαθαν για την υπογραφή της σύμβασης για το Ελληνικό και το πέρασμα των μετοχών στη Lamda Development. Ο λόγος; Πλέον μπορούν (επιτέλους) να ξεκινήσουν τα κατασκευαστικά έργα, αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν από τις υποδομές μέχρι τη μαρίνα, και από τις κατοικίες έως τους πύργους στο Ελληνικό. Προφανώς το ενδιαφέρον είναι τεράστιο, αλλά και η πίττα εξίσου μεγάλη, γεγονός που σημαίνει πως κανένας δεν θα μείνει παραπονεμένος. Και επιπλέον, επειδή μιλάμε για ιδιωτική επένδυση, δεν προβλέπονται προσφυγές επί προσφυγών, πράγμα που σημαίνει πως το «ζεστό» χρήμα θα πέσει γρήγορα. Είναι λοιπόν να μην ανοίγουν σαμπάνιες;

Ματαίωση πλειστηριασμού

«Ματαίωση ελλείψει πλειοδοτών». Αυτό αναφέρει από χθες η ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών για το ακίνητο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Εκθέσεων και Προβολής (ΕΚΕΠ) επί της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της Μεταμόρφωσης που θα έβγαινε στο σφυρί για 17,8 εκατ. ευρώ. Τελικά κανένας ενδιαφερόμενος δεν εμφανίσθηκε για να «κτυπήσει» το ακίνητο, κάτι που δείχνει πως η τιμή πρώτης προσφοράς θεωρείται υψηλή. Υπενθυμίζεται πως το ακίνητο των 12,5 στρεμμάτων και των 17.000 τ.μ. στεγασμένων εκθεσιακών χώρων βγήκε σε πλειστηριασμό από τη Cepal Hellas.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.