ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θυελλώδης συνεδρίαση του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Θυελλώδης συνεδρίαση του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Έντονες επιφυλάξεις για το νέο τετραετές πρόγραμμα της Ελλάδας εξέφρασαν μέλη του ΔΣ του ΔΝΤ.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, τα μέλη αποδέχθηκαν την εισήγηση της Κριστίν Λαγκάρντ για τη δανειοδότηση της Ελλάδας με 28 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος διάσωσης.

Η πίστωση θα ισχύσει για τέσσερα χρόνια κι όχι τρία, όπως είθισται για πιστώσεις από το Ταμείο, ενώ θα δοθεί σε 17 ισόποσες δόσεις των 1,65 δισ. ευρώ η κάθε μία.

Ωστόσο, ορισμένα μέλη του ΔΣ ήταν έντονα επιφυλακτικοί με το νέο πρόγραμμα, καθώς αμφισβήτησαν τη δυνατότητα της χώρας μας να το εφαρμόσει. Επικρίσεις για τους σκληρούς όρους του προγράμματος εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Αργεντινής, ενώ ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας απείχε από τη συνεδρίαση.

Στην έκθεση του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην τρόικα, Πόουλ Τόμσεν, διατυπώνονται αρκετές επιφυλάξεις για τη δυνατότητα επιτυχίας του προγράμματος, ενώ επισημαίνεται ότι τα ρίσκα μπορούν ανά πάσα στιγμή να εκτροχιάσουν το σχέδιο.

Ωστόσο, ο Πόουλ Τόμσεν τονίζει ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η εσωτερική υποτίμηση για να βελτιωθεί ανταγωνιστικότητα, ενώ επικρίνει το γεγονός ότι παρά τη μείωση των μισθών, οι τιμές δεν ακολουθούν.