ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έπαινοι για την Ελλάδα από την Λαγκάρντ

Έπαινοι για την Ελλάδα από την Λαγκάρντ

Τις διετείς προσπάθειες των Ελλήνων επαίνεσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης του ΔΣ του ΔΝΤ, κατά την οποία εγκρίθηκε η νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε: «Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες να εφαρμόσει εκτεταμένα, επίπονα μέτρα τα τελευταία δύο χρόνια, εν μέσω βαθιάς οικονομικής ύφεσης και δυσχερών κοινωνικών συνθηκών. Το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει περιοριστεί σημαντικά και η ανταγωνιστικότητα παρουσιάζει σταδιακή βελτίωση».

Βέβαια, μετά τους επαίνους, η Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει ακόμη σημαντικές προκλήσεις, όπως το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, το υψηλό δημόσιο χρέος αλλά και το ανεπαρκώς κεφαλαιοποιημένο τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, το νέο πρόγραμμα διάσωσης θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, παραμένοντας εντός ευρωζώνης.

Προτεραιότητα της Ελλάδας, επισήμανε, είναι να βάλει μπροστά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα. Στα πλαίσια αυτά βρίσκονται και τα «γενναία μέτρα», που προωθεί η κυβέρνηση στην αγορά εργασίας, που παράλληλα με την απελευθέρωση των επαγγελμάτων και τις ιδιωτικοποιήσεις θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην πορεία.

Ωστόσο, η Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι οι κίνδυνοι του νέου προγράμματος παραμένουν υψηλοί και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αποκλίσεων, σημειώνοντας ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και η στήριξη των εταίρων είναι κρίσιμοι παράγοντες για την επιτυχία.