ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι πονοκέφαλοι του Μαρινόπουλου, η Αττικό Μετρό και το 1,85 κιλό χρυσού του Ολυμπιακού μεταλλίου

Οι πονοκέφαλοι του Μαρινόπουλου, η Αττικό Μετρό και το 1,85 κιλό χρυσού του Ολυμπιακού μεταλλίου

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Βουνό τα προβλήματα

Μπορεί προ ημερών να ανανεώθηκε η συμφωνία της Μαρινόπουλος Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΑΕ με την Gap Inc για το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης των σημάτων GAP και BANANA REPUBLIC στην Ελλάδα, ωστόσο η ελληνική εταιρεία που τρέχει ο Στέφανος Μαρινόπουλος αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα που είναι γνωστά και στις τράπεζες και στους προμηθευτές της. Και μετά την «ηχηρή απόρριψη» της αίτησης άμεσης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης που κατέθεσε ενώπιον του πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η Μαρινόπουλος Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΑΕ, η επίλυση των προβλημάτων αυτών γίνεται πιο επιτακτική. Τι σημαίνει αυτό; Πως η Yamaran Ενδυμάτων, η προσφάτως συσταθείσα εταιρεία της οικογένειας Μαρινόπουλου, που κατέχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της Μαρινόπουλος Σύμβουλοι Επιχειρήσεων θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου για να στηρίξει τις δραστηριότητες των καταστημάτων GAP και BANANA REPUBLIC. Να σημειωθεί πως στα πλαίσια της αίτησης της Μαρινόπουλος Σύμβουλοι Επιχειρήσεων για επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης η Yamaran Ενδυμάτων της χορήγησε έντοκο δάνειο ύψους 600.000 ευρώ με επιτόκιο 2%. Μάλιστα, το εν λόγω δάνειο δόθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2020, περίοδο που το καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο της Yamaran Ενδυμάτων ήταν μόλις 56.100 ευρώ. Σήμερα το καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο της Yamaran ανέρχεται σε 510.000 ευρώ, ωστόσο δεν επαρκεί για να καλύψει τις υποχρεώσεις της Μαρινόπουλος Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΑΕ. Άλλωστε η οικονομική ευρωστία της Yamaran Ενδυμάτων δεν έπεισε ούτε το δικαστήριο. Αυτό, στην απορριπτική του απόφαση για την αίτηση εξυγίανσης, ανέφερε πως η Yamaran Ενδυμάτων «δεν προσκομίζει στοιχεία (π.χ ισολογισμούς και πληροφορίες για μετοχικό κεφάλαιο και ταμειακά διαθέσιμα) από τα οποία να προκύπτει η οικονομική δυνατότητα αυτής να ανταποκριθεί στις προαναφερθείσες ανειλημμένες υποχρεώσει της».

Ο δανεισμός από την Alpha Bank

Η Alpha Bank, η βασική πιστώτρια της Μαρινόπουλος Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΑΕ, παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις. Να σημειωθεί πως προ έτους -εν μέσω κορωνοϊού- η Alpha Bank συνομολόγησε με την εταιρεία συμφερόντων Μαρινόπουλου ομολογιακό δάνειο ονομαστικής αξίας 16,79 εκατ. ευρώ. Το ομολογιακό αυτό δάνειο αφορούσε ουσιαστικά σε αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού, με επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής. Αλλά η Alpha πήρε πολλές εξασφαλίσεις για το δάνειο αυτό. Ποιες είναι αυτές; 1) Η εν λόγω συμφωνία έκδοσης ομολογιακού δανείου δεν συνοδεύεται από την πρόβλεψη ελάφρυνσης- υπό τη μορφή διαγραφή - μέρους του χρέους προς την Alpha Bank. 2) Προβλέπει επιβάρυνση της Μαρινόπουλος Σύμβουλοι Επιχειρήσεων με τόκους, με ποσοστό ενήμερου επιτοκίου 2,5% πλέον του παρεμβατικού επιτοκίου Euribor τριμήνου. 3) Συνοδεύεται από τη δέσμευση υπέρ της Alpha Bank, με εκχώρηση λόγω ενεχυρίασης, δύο τραπεζικών λογαριασμών της Μαρινόπουλος στους οποίους κατατίθενται οι εισπράξεις από την επιχειρηματική της δραστηριότητας. 4) Προβλέπεται η υποχρέωση της Μαρινόπουλος να χρησιμοποιεί υποχρεωτικά τις ταμειακές ροές της για αποπληρωμή του χρέους της προς την τράπεζα. Γίνεται αντιληπτό λοιπόν πως η Alpha Bank δεν άφησε τίποτα στην τύχη…

Tο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο

Λόγω των Ελληνικών επιτυχιών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο θα μας επιτρέψετε να αναφερθούμε σήμερα στην «αξία» του χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου, που κατέκτησαν οι Μίλτος Τεντόγλου και Στέφανος Ντούσκος. Καθώς η σημασία του επιτεύγματος, της κατάκτησης Ολυμπιακού μεταλλίου, και η εθνική υπερηφάνεια και ο θαυμασμός, δεν είναι μεγέθη που μπορούν να μετρηθούν, η στήλη θα εστιάσει στο κόστος κατασκευής του μεταλλίου και στο πριμ διάκρισης για τους «Χρυσούς» Ολυμπιονίκες.

Το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο έχει βάρος 556 γραμμάρια. Από αυτά τα 556 γραμμάρια, μόλις τα 6 γραμμάρια είναι χρυσός και τα υπόλοιπά 550 γραμμάρια είναι καθαρό ασήμι. Τα 6 γραμμάρια χρυσού με τα οποία γίνεται η επιχρύσωση του μεταλλίου έχουν αξία 293 ευρώ περίπου. Τα 550 γραμμάρια καθαρού ασημιού έχουν αξία 350 ευρώ περίπου. Δηλαδή η αξία των υλικών του «χρυσού» μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο αγγίζει τα 650 ευρώ.

Ωστόσο, για τους Έλληνες «Χρυσούς Ολυμπιονίκες» τα 556 γραμμάρια του χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου δεν έχουν αξία 650 ευρώ, αλλά 90.650 ευρώ! Γιατί; Διότι από το 2019, με κοινή υπουργική απόφαση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και του πρώην υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη, οι αθλητές και αθλήτριες, οι οποίοι επιτυγχάνουν διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο και ειδικά την πρώτη θέση σε Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες λαμβάνουν ως πριμ το ποσό των 90.000 ευρώ. Ομοίως, δίνεται πριμ 60.000 ευρώ για το αργυρό Ολυμπιακό μετάλλιο και 50.000 ευρώ για το χάλκινο.

Με αυτά τα δεδομένα το Χρυσό Ολυμπιακό Μετάλλιο, έχει στην πραγματικότητα άλλη αξία και άλλο βάρος για τους Έλληνες αθλητές. Το πραγματικό του βάρος σε χρυσό, εάν συνυπολογίσουμε και το πριμ της κατάκτησής του, είναι σχεδόν 1 κιλό και 850 γραμμάρια. Υπάρχουν ωστόσο και χώρες που δίνουν πολύ μεγαλύτερο πριμ για την κατάκτηση ενός χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου, από ότι η Ελλάδα. Η Σιγκαπούρη καταβάλει πριμ 620.187 ευρώ για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, το Καζακστάν καταβάλει πριμ 210.399 ευρώ και η Μαλαισία 198.612 ευρώ. Στην περίπτωση των αθλητών της Σιγκαπούρης, το βάρος του χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου, σε χρυσό ανέρχεται στα 12,6 κιλά!

Η Αττικό Μετρό

Λίγες εβδομάδες μετά την υπογραφή της σύμβασης έναρξης εργασιών για την κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας από την Αττικό Μετρό και την ένωση εταιρειών Άβαξ – Ghella Spa – Alstom Transport, το Δημόσιο προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αττικό Μετρό. Συγκεκριμένα, την παρελθούσα εβδομάδα η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Αττικό Μετρό αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 95,80 εκατ. ευρώ με την έκδοση 3.264.247 μετοχών, ονομαστικής αξίας 29,35 ευρώ εκάστη. Μετά την αύξηση αυτή το μετοχικό κεφάλαιο της Αττικό Μετρό θα ανέρχεται σε 6,11 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,10 δισ. ευρώ αφορούν σε μετρητά και 6,6 εκατ. ευρώ στην κεφαλαιοποίηση αποθεματικών από την υπεραξία αναπροσαρμογής ακινήτων. Να σημειωθεί πως το συμβατικό τίμημα για την κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό είναι, περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Το έργο θα αναπτυχθεί με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και η προβλεπόμενη διάρκεια υλοποίησης του είναι τα οκτώ χρόνια.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.