ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτοξεύτηκε λόγω του καύσωνα η τιμή χονδρεμπορικής του ρεύματος

Εκτοξεύτηκε λόγω του καύσωνα η τιμή χονδρεμπορικής του ρεύματος
Εκτοξεύτηκε λόγω του καύσωνα η τιμή χονδρεμπορικής του ρεύματος .
INTIME

Από την 1η Ιουλίου, που ξεκίνησαν σταδιακά οι υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας, μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου με τον παρατεταμένο καύσωνα, η τιμή χονδρεμπορικής του ρεύματος εκτοξεύτηκε κατά 76%. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας ανήλθε στις 4 Αυγούστου στο επίπεδο-ρεκόρ των 185,59 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Η έκρηξη της μέσης τιμής αποδίδεται στην πρωτοφανή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία επίσης ανέβηκε σε ιστορικά υψηλά (11.000 Μεγαβάτ).

Και δεν είναι αποκλειστικά ο καύσωνας που προκάλεσε την έκρηξη στις τιμές ρεύματος. Το κόστος για την παραγωγή του ακολουθεί από την αρχή του έτους μια κούρσα ξέφρενης ανόδου. Η τιμή των δικαιωμάτων των ρύπων αυξήθηκε στα 54 με 55 ευρώ τον τόνο από περίπου 25 ευρώ. Η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου διπλασιάστηκε για το ίδιο διάστημα στα 42 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Οι ανατιμήσεις των commodities αποδίδονται στη στρατηγική της πολιτικής της ΕΕ να εφαρμόσει μέτρα περιορισμού των εκπομπών αέριων ρύπων με την ταχύτερη διείσδυση των καθαρών μορφών ενέργειας και τη δραστική περικοπή της κατανάλωσης ορυκτών ρυπογόνων καυσίμων.

Υπάρχουν μάλιστα εκτιμήσεις ότι η μέση ετήσια χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος θα διαμορφώνεται διαρκώς σε υψηλότερα επίπεδα. Η πρόβλεψη για φέτος δείχνει τα 80 με 90 ευρώ ανά Μεγαβατώρα όταν το 2019 (έτος πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας) ήταν στα 65 ευρώ. Αυτό σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ενέργειας δημιουργεί τις συνθήκες για ανατιμήσεις της τάξεως του 30%.

Το επιπλέον κόστος που επωμίστηκαν οι εταιρείες παραγωγής ρεύματος περνάει σχεδόν αυτόματα στους καταναλωτές μέσα από τις ρήτρες αναπροσαρμογής της χονδρεμπορικής που είναι ενσωματωμένες στους λογαριασμούς. Και αυτό θα το διαπιστώσουν άμεσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.