ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντός του 2021 η αναθεώρηση του χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ

Εντός του 2021 η αναθεώρηση του χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ
Με νέα νομοσχέδια που θα έλθουν από το Σεπτέμβριο και μετά η κυβέρνηση ξεδιπλώνει την πολιτική της για την ταχύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
INTIME

Με νέα νομοσχέδια που θα έλθουν από το Σεπτέμβριο και μετά η κυβέρνηση ξεδιπλώνει την πολιτική της για την ταχύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. 

Οι πρόσφατες αναφορές του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη σημασία της προώθησης των ΑΠΕ και της απολιγνιτοποίησης φανέρωσαν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει τις απαραίτητες θεσμικές παρεμβάσεις προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της μείωσης των εκπομπών των αέριων ρύπων.

Το κλειδί για την επιτάχυνση των πράσινων επενδύσεων είναι η αναθεώρηση του χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο κείμενο για τη χωροθέτηση, που συντάσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναμένεται να είναι έτοιμο περί το τέλος της χρονιάς. Και αυτό είναι το πρώτο και μεγάλο θεσμικό πλαίσιο ώστε να ξεκαθαρίσει και το επενδυτικό τοπίο.

Πηγές αναφέρουν ότι δεν έχουν κλειδώσει οι εξαιρέσεις για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και πως εξετάζονται διάφορα κριτήρια που σχετίζονται με την απόδοση ισχύος των ανεμογεννητριών. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν στη ζυγαριά να μπαίνουν και όσα αιολικά πάρκα έχουν ήδη μέχρι στιγμής αδειοδοτηθεί για τέτοιες περιοχές. Δηλαδή υπάρχει πιθανότητα να υπάρχει μεταβατική περίοδος για την ισχύ του νέου χωροταξικού πλαισίου.

Μία νέα παρέμβαση είναι και εκείνη του θεσμικού πλαισίου και των διαγωνιστικών διαδικασιών για την αδειοδότηση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Το νομοσχέδιο είναι πολύ πιθανόν να είναι έτοιμο τον Οκτώβριο. Ωστόσο, λόγω του ότι απαιτούνται διαγωνισμοί για τις θαλάσσιες παραχωρήσεις σε συνδυασμό με τις τιμές ενίσχυσης των επενδύσεων αυτών θα απαιτηθεί και η σύμφωνη γνώμη της ΕΕ.Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο για τις τεχνολογίες των πλωτών αιολικών από κοινοπραξίες ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων.

Τον Οκτώβριο αναμένεται να είναι έτοιμο και το νομοσχέδιο για το θεσμικό πλαίσιο των επενδύσεων σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ.

Οι ημέρες του καύσωνα κατέδειξαν ότι τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά δεν μπορούν να διαθέτουν όλες τις ώρες της ημέρας την ηλεκτρική τους ενέργεια. Αν υπήρχε το πλαίσιο της αποθήκευσης και είχαν αναπτυχθεί τέτοια συστήματα το κόστος της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος θα ήταν σημαντικά χαμηλότερο τις ώρες των ημερών του καύσωνα, κατά την οποία η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας έφτανε στα ύψη. Κι αυτό καθώς θα περιοριζόταν η ηλεκτροπαραγωγή με λιγνίτη και φυσικό αέιου.

Τέλος, μέσα στον Σεπτέμβριο, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να έχει επίσης ολοκληρώσει και το νομοσχέδιο για την περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης έργων ΑΠΕ. Οι διατάξεις του αφορούν τις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας καθώς και τις συμβάσεις για τις προσφορές σύνδεσης με το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.