ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον «πάγο» το πλαφόν στο φόρο καυσίμων

Στον «πάγο» το πλαφόν στο φόρο καυσίμων

Για δημοσιονομικούς λόγους δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης για τη θέσπιση ενός αυτόματου μηχανισμού που θα βάζει πλαφόν στους φόρους των καυσίμων.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στη σημερινή δεινή δημοσιονομική συγκυρία για την Ελλάδα, η εφαρμογή της εν λόγω πρότασης θα ισοδυναμούσε με απώλειες εσόδων τις οποίες δεν μπορεί να αντέξει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Μάλιστα, την εν λόγω πρόταση διατύπωσε δημόσια χθες ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στ. Κομνηνός ο οποίος είπε, σε σχετικές δηλώσεις του, ότι το υπουργείο Ανάπτυξης έχει αποστείλει πρόταση στο υπουργείο Οικονομικών η οποία προβλέπει την πρόβλεψη ενός ανώτατου ορίου φόρου στην τιμή των καυσίμων.

Σύμφωνα με την πρόταση, οι φόροι δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το όριο αυτό, όταν αυξάνονται οι διεθνείς τιμές των καυσίμων με αποτέλεσμα να απορροφάται μέρος των επιβαρύνσεων για τους καταναλωτές όταν αυξάνονται οι διεθνείς τιμές.Υπενθυμίζεται ότι η τελική τιμή πώλησης π.χ. της αμόλυβδης βενζίνης περιλαμβάνει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, ο οποίος είναι σταθερός και το ΦΠΑ 23%.

Αυτό έχει συνέπεια όταν αυξάνεται η βάση, που περιλαμβάνει την τιμή διυλιστηρίου και τον ΕΦΚ, να αυξάνεται και το ποσοστιαίο κομμάτι του ΦΠΑ 23%.