ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά συνταξιούχων… ώρα μηδέν: Πότε και πώς θα γίνουν οι πληρωμές

Αναδρομικά συνταξιούχοι πληρωμή
Αναλυτικά όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα αναδρομικά
PIXABAY

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την καταβολή των αναδρομικών και αυξήσεων στους εναπομείναντες συνταξιούχους, με τον ΕΦΚΑ να έχει θέσει στόχο να έχουν πληρωθεί έως και το τέλος Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το Mega, στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να καταβληθούν τα ποσά που αναλογούν σε 150.000 παλαιούς συνταξιούχους αλλά και 29.000 περιπτώσεις νέων συνταξιούχων, που εκκρεμούν.

Παράλληλα, έως και το τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των 100.000 παλαιών συνταξιούχων, αλλά και να έχουν πληρωθεί τα ποσά που δικαιούνται. Το 20% δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις.

Σημειώνεται πως για 29.032 περιπτώσεις νέων συνταξιούχων που εκκρεμεί ο επανυπολογισμός, αυτό πρόκειται να γίνει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί σταδιακά με εμβόλιμες πληρωμές. Ακόμα, για 2.600 περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων πρόκειται μέσα στις επόμενες ημέρες να ανοίξει ειδική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους κληρονόμους τους.

Η σταδιακή καταβολή των αναδρομικών και των αυξήσεων στους συνταξιούχους – αφορά όσους έχουν 30 έτη ασφάλιση – έχει αρχίσει από το τέλος Ιουνίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Mega:

Ιούνιο και Ιούνιο υπήρξαν αυξήσεις συντάξεων σε 65.000 νέους συνταξιούχους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Μέσος όρος αυξήσεων ήταν το 5,1%. Παράλληλα, οι ίδιοι έλαβαν και αναδρομικά κατά μέσο όρο 1.000 και 860 ευρώ. Το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε ήταν 58 εκατομμύρια ευρώ.

Για τους παλιούς συνταξιούχους, που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης πριν τον Μάιο του 2016, οι τεχνικοί έλεγχοι από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και την ανάδοχο εταιρεία δείχνουν πως το τελικό πλήθος των δικαιούχων είναι κατά πολύ μικρότερο από αυτό που έχει επικρατήσει ως εικόνα το τελευταίο διάστημα στην επικαιρότητα.

Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι πριν τον Μάιο του 2016 είναι περίπου σε 1.800.000. Οι 1.050.000 από αυτούς έχουν λιγότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και άρα δεν δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις. Οι εναπομείναντες 750.000 έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης και εντάσσονται στη διαδικασία του επανυπολογισμού.

Από το πλήθος αυτό προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

Συνολικά 100.000 είναι οι δύσκολες περιπτώσεις συντάξεων, με λάθη ή ελλιπή στοιχεία που χρίζουν περαιτέρω επεξεργασίας.

Στόχος είναι, λοιπόν, μέχρι το τέλος του έτους να έχουν επανυπολογιστεί και να έχουν πληρωθεί όσοι δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις. Υπολογίζεται ότι περίπου το 20% από αυτούς δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Σαββατοκύριακο με ζέστη μετά τις βροχές και την πτώση της θερμοκρασίας

Πώς συνελήφθη Έλληνας διακινητής μεταναστών με υπερπολυτελές τζιπ

Big Brother: Αποχώρησε το «φίδι» - Οι τρεις νέοι παίκτες που μπήκαν στο σπίτι (videos)