ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παράθυρο ευκαιρίας» 13 ημερών για τη ρύθμιση οφειλών σε έως 72 δόσεις – Ποιοι θα ωφεληθούν

«Παράθυρο ευκαιρίας» 13 ημερών για τη ρύθμιση οφειλών σε έως 72 δόσεις
«Παράθυρο ευκαιρίας» 13 ημερών για τη ρύθμιση οφειλών σε έως 72 δόσεις
INTIME

Εν μέσω του ισχυρού πλήγματος που προκαλεί σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά το κύμα ανατιμήσεων που κατακλύζει την ελληνική αγορά, επιτηδευματίες και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες έχουν μια τελευταία ευκαιρία να αποπληρώσουν σε περισσότερες δόσεις τα χρέη τους και να λάβουν ανάσες ρευστότητας. Αυτό το παράθυρο ευκαιρίας κλείνει σε 13 ημέρες.

Με τροπολογία το υπουργείο Οικονομικών έδωσε τη δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων και των οφειλών εκείνων που έχουν υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Το μέτρο αφορά σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που είχαν κλείσει με κρατική εντολή οποτεδήποτε στο διάστημα από 27.10.2020 έως 31.7.2021 και έχουν υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση μετά τις 27 Οκτωβρίου 2020.

Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική παράμετρος. Για να ενταχθούν και οι οφειλές αυτές στις 36 άτοκες δόσεις ή 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5% θα πρέπει η πάγια ρύθμιση να είναι σε ισχύ και η δόση του Οκτωβρίου να πληρωθεί έως τις 15 Νοεμβρίου 2021.

Ειδικότερα, κατ’ εξαίρεση, εφόσον πρόκειται για οφειλέτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες) στους οποίους επιβλήθηκε το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας οποτεδήποτε στο διάστημα από 27.10.2020 έως 31.7.2021, επιτρέπεται να εντάσσονται στη ρύθμιση οφειλές που βεβαιώθηκαν στο διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 και οφειλές που ανεξαρτήτως του χρόνου βεβαίωσης, έληξαν στο διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 και έχουν υπαχθεί από 27.10.2020 έως την έναρξη ισχύος του παρόντος σε καθεστώς πάγιας ρύθμισης υπό τον όρο ότι η ρύθμιση αυτή ευρίσκεται εν ισχύ κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος.

Επαναλαμβάνουμε πως για τη δόση Οκτωβρίου 2021 ως καταληκτική ημερομηνία έχει οριστεί η 15η Νοεμβρίου 2021.

Η επέκταση των δόσεων κατά δυο χρόνια είναι σωσίβιο για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, βιοτέχνες και αυτοαπασχολούμενους που μετά την πανδημία δίνουν μια άνιση μάχη επιβίωσης και βλέπουν σαν χαριστική βολή στη συνέχιση της παραγωγικής τους δραστηριότητας τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι αυξήσεις του ενεργειακού κόστους.

Η εκτίναξη του κόστους ενέργειας επηρεάζει σημαντικά τη ρευστότητα όλων των επιχειρήσεων. Ήδη η μία στις τέσσερις επιχειρήσεις έχει απλήρωτους λογαριασμούς και πολλοί φοβούνται πως δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν την αύξηση του ενεργειακού κόστους, με αποτέλεσμα είτε να αναγκαστούν να το μετακυλίσουν στους καταναλωτές είτε να οδηγηθούν σε μειωμένο κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων και άρα σε κίνδυνο περισσότερων λουκέτων.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του ΒΕΑ, σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις εκτιμούν ότι οι τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών τους θα αυξηθούν γύρω στο 10% εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια, ενώ ένα 15% εκτιμούν ότι η αύξηση θα ξεπεράσει ακόμη και το 30%.

Διαβάστε επίσης:

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Η πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά τη δίκη για το βιτριόλι (pics)

Τάσος Ξιαρχό: Η απόπειρα αυτοκτονίας, τα «πισω-μπρος» στο Instagram και η «αμνησία»

Οι αριθμοί δείχνουν... lockdown: Δραματική αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων