ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε τροχιά μετάβασης η ελληνική εξορυκτική – μεταλλουργική βιομηχανία

Σε τροχιά μετάβασης η ελληνική εξορυκτική – μεταλλουργική βιομηχανία
Σε τροχιά μετάβασης η ελληνική εξορυκτική – μεταλλουργική βιομηχανία
INTIME

Οι επιπτώσεις της πανδημίας και κυρίως η διαδικασία απολιγνιτοποίησης στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και της περικοπής παραγωγής σιδηρονικελίου, έχουν οδηγήσει στην πτώση του όγκου παραγωγής, των πωλήσεων και των εξαγωγών των εμπορεύσιμων προϊόντων των επιχειρήσεων μελών του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.

Η εν λόγω πτώση του όγκου παραγωγής ανήλθε το 2020 στο 18% σε σχέση με το 2019, η μείωση των πωλήσεων ανήλθε στο 25% σε σχέση με το 2019 και η πτώση των εξαγωγών ήταν στο 25%.

Ειδικότερα για τις μεγάλες κατηγορίες των αγορών που εξυπηρετούν τα μέλη του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων:

  • Τα αδρανή-δομικά υλικά παρουσίασαν αύξηση πωλήσεων της τάξης του 5% έναντι του 2019. Το 2021 προβλέπεται σχετικά ευοίωνο με καλύτερα αποτελέσματα έναντι του 2020.
  • Τα βιομηχανικά ορυκτά είχαν μικτή εικόνα με κάποια από αυτά να έχουν καλή πορεία και άλλα με ελεγχόμενες μειώσεις πωλήσεων λόγω μειωμένης ζήτησης. Η συνολική υστέρηση έναντι του 2019 συνολικά εκτιμάται σε 8%.
  • Τα μεταλλεύματα είχαν συνολικά πτωτική τάση όγκων, κυρίως λόγω περικοπών στη παραγωγή σιδηρονικελίου κατά 50% και εν μέρει στο βωξίτη. Οι τιμές των μετάλλων όπως και των συμπυκνωμάτων είχαν σημαντικές αυξήσεις.
  • Τα προϊόντα λευκολίθου εμφάνισαν πτώση όγκων κατά 6% σε σχέση με το 2019, οφειλόμενη κυρίως στην πανδημία.
  • Τα μάρμαρα εμφανίζονται με υστέρηση πάνω από 20% στις εξαγωγές σε σύγκριση με το 2019 κυρίως λόγω των υγειονομικών συνθηκών.
  • Η παραγωγή λιγνίτη μειώθηκε το 2020 κατά 48%, σε λιγότερο από 15 εκατομμύρια τόνους, λόγω της σταδιακής παύσης λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων.

Επίσης, στο 2020 παρουσιάσθηκαν προβλήματα στις μεταφορές με έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων, προβλήματα διαθεσιμότητας λιμενεργατών και οδηγών χερσαίων μεταφορών, ελλείψεις υλικών και πρώτων υλών και προς το τέλος του έτους σταδιακή άνοδο των θαλασσίων ναύλων.

Ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων ιδρύθηκε το 1924 με την πρώτη επωνυμία «Ένωσις των εν Έλλάδι Μεταλλευτικών και Μεταλλουργικών Επιχειρήσεων». Σκοπός του είναι η συμβολή στην ανάδειξη της σημασίας και την αξιοποίηση των ορυκτών πόρων της χώρας, που αποτελούν ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας, της εθνικής οικονομίας και της περιφερειακής ανάπτυξης. Εκπροσωπεί την ελληνική εξορυκτική – μεταλλουργική βιομηχανία στην ελληνική πολιτεία και τα ευρωπαϊκά όργανα.