ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απόφαση-«βόμβα» του ΣτΕ: 10ετής παραγραφή οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία

Απόφαση-«βόμβα» του ΣτΕ: 10ετής παραγραφή οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία
Διαγραφή οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία πριν από το 2010
Pixabay

Οφειλές: Αντισυνταγματική η διάταξη του άρθρου 95 παρ. 1 του νόμου Κατρούγκαλου 4387/2016, που όριζε 20ετή την παραγραφή των οφειλών προς Ασφαλιστικά Ταμεία - Σύμφωνα με την ιστορική απόφαση1833/2021 της Ολομέλειας του ΣτΕ  ορίζεται ως 10ετής και όχι 20ετής η παραγραφή των αξιώσεων των ασφαλιστικών Ταμείων σε βάρος πολιτών που χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές

Το ΣτΕ έκρινε πως είναι αντισυνταγματικός ο γενικός κανόνας της 20ετούς παραγραφής (νόμος 4387/2016) των αξιώσεων των ασφαλιστικών Tαμείων σε βάρος πολιτών που χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές και κατά συνέπεια ισχύει 10ετής παραγραφή.

Με αυτό τον τρόπο , παραγράφονται όλες οι οφειλές προ του 2010 προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, ακόμη και οι βεβαιωμένες ή ρυθμισμένες με βάση την ιστορική απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματική την παραγραφή των οφειλών στην 20ετία.

«Με την συγκεκριμένη απόφαση έρχονται πιο κοντά στην σύνταξη χιλιάδες οφειλέτες του ΕΦΚΑ, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ κ. Αλέξης Μητρόπουλος στο Newsbomb.gr.

O πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ κ. Αλέξης Μητρόπουλος

«Παράθυρο» για συνταξιοδότηση χιλιάδων ασφαλισμένων

«Η ρύθμιση ανοίγει «παράθυρο» προς την συνταξιοδότηση για δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες, των οποίων τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ ελαφρύνονται έως και 50%» είπε ο γνωστός νομικός.

Όσοι δεν μπορούσαν λόγω χρεών να βγουν στη σύνταξη , πλέον μπορούν, «αρκεί το συνολικό χρέος της 10ετίας, να είναι κάτω από 20.000 ευρώ για τους επιχειρηματίες και 6.000 ευρώ για τους αγρότες» επισήμανε ο κ. Μητρόπουλος.

Στην περίπτωση που ακόμα και μετά την 10ετή παραγραφή το οφειλόμενο ποσό είναι μεγαλύτερο των παραπάνω, «ο οφειλέτης υποχρεούται να καταβάλει εφάπαξ το υπερβάλλον ποσό εντός διμήνου, προκειμένου η σύνταξη να αρχίζει να καταβάλλεται από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα της εξόφλησής του» επισήμανε ο κ. Μητρόπουλος.

Το δικαστήριο επισημαίνει ότι «η μη καταβολή ή πλημμελής καταβολή ασφαλιστικών εισφορών δεν συνδέεται αναγκαίως με πρόθεση αποφυγής τους, αλλά δύναται να οφείλεται σε δυσχέρειες κατά την ερμηνεία της ασφαλιστικής νομοθεσίας, αποτέλεσμα των συνεχών τροποποιήσεων και του κατακερματισμού των επί μέρους ρυθμίσεών της».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Πώς θα μπαίνουν από σήμερα οι ανεμβολίαστοι σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία

Χριστούγεννα 2021: Πότε κλείνουν τα σχολεία για τις γιορτές

GNTM 4: Η αποχώρηση που «λύγισε» τη σκληρή Κυβέλη - Αυτός ο παίκτης έφυγε από το παιχνίδι (22/11)