ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες αντικρουόμενες δυνάμεις θα καθορίσουν την πορεία των ελληνικών τραπεζών το 2022

Ποιες αντικρουόμενες δυνάμεις θα καθορίσουν την πορεία των ελληνικών τραπεζών το 2022
Pixabay

Αντικρουόμενες δυνάμεις θα καθορίσουν την πορεία των ελληνικών τραπεζών το 2022 και μετά, με τις  ευκαιρίες, αλλά και τις προκλήσεις να είναι αυξημένες.

Οι ρυθμοί ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών αποτελούν αναμφίβολα υποστηρικτικά στοιχεία, τα οποία σε συνδυασμό με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, δημιουργούν θετικές προσδοκίες για τα επιχειρηματικά μοντέλα των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Αλλά το μεσοπρόθεσμο αυτό αφήγημα έχει πολλές προϋποθέσεις για να υλοποιηθεί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών, λόγω της πίεσης που ασκούν στα χαμηλά έσοδα από τόκους, απότοκο της πώλησης των χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε συνδυασμό με το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

Τα έξοδα τόκων θα επιβαρυνθούν πρόσθετα μετά τη σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων της ΕΚΤ, όπως το TLTRO ΙΙΙ και το PEPP, που ελήφθησαν στο πλαίσιο της διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής για τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας. Πρόσθετη επιβάρυνση ήδη προκύπτει για τις τράπεζες από την έκδοση ομολόγων Tier 1, Tier 2, κ.α., για την κάλυψη εποπτικών απαιτήσεων.

Κατά συνέπεια, οι τράπεζες καλούνται να αναπτύξουν περαιτέρω εναλλακτικές πηγές εσόδων στο πλαίσιο της αποτελεσματικής διαχείρισης αποταμιευτικών πόρων και οφείλουν να επιταχύνουν την υλοποίηση των επιχειρησιακών τους σχεδίων σχετικά με τη χρηματοδότηση υγιών επιχειρήσεων.

Καθοριστικής σημασίας είναι και η σταδιακή μείωση του κόστους πιστωτικού κινδύνου ως αποτέλεσμα της εξυγίανσης του δανειακού χαρτοφυλακίου και της αποτελεσματικότερης διαχείρισης των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτό διότι το κόστος πιστωτικού κινδύνου των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να παραμείνει σημαντικά υψηλότερο από το μέσο όρο των χωρών της ζώνης του ευρώ.

Τέλος, για όσο η κερδοφορία των τραπεζών παραμένει ασταθής τόσο δεν θα βελτιώνεται η κεφαλαιακή τους διάρθρωση και θέση. Μέσα στο 2021 η ποιότητα των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών επιδεινώθηκε περαιτέρω, καθώς οι οριστικές και εκκαθαρισμένες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (Deferred Tax Credits – DTCs) ανήλθαν σε 14,8 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 62% των συνολικών εποπτικών ιδίων κεφαλαίων, έναντι 53% το Δεκέμβριο του 2020.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Rafale: Αντίστροφη μέτρηση! Πότε έρχονται Ελλάδα – Πώς η Ελλάδα εκτόξευσε τις πωλήσεις του μαχητικού

Πώς ο κορονοϊός «πλήγωσε» το σώμα του ανθρώπου: Τριχόπτωση, ξηροφθαλμία και προβλήματα στην καρδιά

Αργίες 2022: Δείτε όλες τις ημερομηνίες και τα τριήμερα της νέας χρονιάς