ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγκόσμια ζήτηση για τα παθητικά σπίτια

Παγκόσμια ζήτηση για τα παθητικά σπίτια

Μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, οικονομικό, για όλα τα κλίματα, είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα του παθητικού σπιτιού.

Στην Ελλάδα, το πρώτο παθητικό σπίτι κατασκευάστηκε στην Παλαιά Πεντέλη, ενώ σε λίγες εβδομάδες θα γίνει η 16η ημερίδα για το ζήτημα στο Ανόβερο.

Λίγες εβδομάδες πριν, δόθηκε στη δανική προεδρία η μελλοντική οδηγία, που αφορά στη δεσμευτική μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 20% μέχρι το 2020, την οποία καλείται η Κομισιόν να υιοθετήσει το επόμενο καλοκαίρι.

Όπως μετέδωσε η Deutsche Welle, εδώ και καιρό, η παγκόσμια κοινότητα προσαρμόζει τα ενεργειακά πρότυπά της σε αυτά που ορίζει το παθητικό σπίτι, που προσφέρει δυναμικό εξοικονόμησης 80%-90% χωρίς απώλεια της ποιότητας των ανέσεων στο εσωτερικό περιβάλλον.

Πλέον, στην Κίνα έχουν τεθεί σε ισχύ αυστηρά κριτήρια εξοικονόμησης ενέργειας μέχρι 70%. Σε Νότια Κορέα και Καλιφόρνια, από το 2020 και μετά οι νεόδμητες κατασκευές θα είναι μηδενικής ενεργειακής απώλειας, ενώ σε όλη την Ευρώπη θα ισχύσει ο κανόνας για σχεδόν μηδενική ενεργειακή απώλεια.

Ο «πατέρας» του παθητικού σπιτιού, Βόλφγκανγκ Φάιστ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας σε μελλοντικές ανακαινίσεις παλαιών κτηρίων και να γίνει η προσαρμογή τους στα πρότυπα του παθητικού σπιτιού.

Στην 16η Διεθνή Ημερίδα για το παθητικό σπίτι στο Ανόβερο, θα υπάρξει πρόγραμμα μαθημάτων για τις βασικές αρχές, και εκθέσεις που θα παρουσιάζουν στους επισκέπτες προϊόντα και λύσεις για το πώς χτίζεται ένα παθητικό σπίτι, καθώς και πώς ανακαινίζονται υπάρχοντα κτήρια με χαμηλά ενεργειακά πρότυπα.