ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνωστισμός ελεγκτών -και μια έκπληξη- στην Αθήνα

Συνωστισμός ελεγκτών -και μια έκπληξη- στην Αθήνα

Την Παρασκευή το μεσημέρι αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα, μετά από μάλλον ...παρατεταμένες διακοπές του Πάσχα (καθολικού και ορθόδοξου) ο επικεφαλής της ομάδας δράσης (γνωστής και ως taskforce) κ. Χορστ Ράιχενμπαχ.

Τέλη του μήνα ή το αργότερο στις αρχές του επόμενου – δηλαδή λίγο μετά τις εκλογές – στην Αθήνα θα έρθουν και οι επικεφαλής της τρόικας, ενώ στο μεσοδιάστημα μεγάλη κίνηση, από κάθε είδους ελεγκτές, θα σημειώνεται στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς είναι προγραμματισμένες αφίξεις διαφόρων ομάδων από τις Βρυξέλλες, με διαφορετική η κάθε μια αποστολή. Από την αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού συστήματος της χώρας, μέχρι τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

Η «έκπληξη» της αποστολής

Άλλοι απ' αυτούς έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για να αναλάβουν δράση κι άλλοι έρχονται να συνεχίσουν δουλειές που άφησαν στη μέση. Πρόκειται κυρίως για Γάλλους και Γερμανούς ειδικούς, ενώ συντόμως στο υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αναμένουν και έναν αιθιοπικής καταγωγής.

Ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, θα είναι στην αποστολή του ΔΝΤ και θα πλαισιώνει για κάμποσο χρονικό διάστημα τον κ. Πολ Τόμσεν. Σύμφωνα με πληροφορίες, εν ευθέτω χρόνω, θα τον αντικαταστήσει κιόλας. Ωστόσο, αυτό δεν θα γίνει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, όπως έλεγαν αρχικά οι πληροφορίες.

Από την έδρα του Ταμείου, αργά χθες το βράδυ, διέψευδαν αυτή την εκδοχή, επιμένοντας ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Ωστόσο, αρμόδιες πηγές στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών επιμένουν ότι αυτή η αίσθηση είναι όντως κυρίαρχη, το τελευταίο διάστημα. Ο «νέος» άνθρωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, άλλωστε, έχει αναλάβει ήδη καθήκοντα με αυξημένες αρμοδιότητες και στην Πορτογαλία, μάλλον σε βάρος του κ. Τόμσεν, ο οποίος απομακρύνεται σταδιακά. Γι αυτό κι όπως λέγεται αυτή η επίσκεψη του στην Αθήνα μπορεί να είναι και η τελευταία με την παρούσα ιδιότητα του.