ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τζεντιλόνι: Τον Ιούνιο η απόφαση για το αν θα αρθεί η ενισχυμένη εποπτεία της ελληνικής οικονομίας

O Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι
O Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Στην αναφορά πως τον Ιούνιο θα ληφθεί η απόφαση για το αν θα αρθεί η ενισχυμένη εποπτεία της ελληνικής οικονομίας προχώρησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας στο πλαίσιο του 7oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, με τίτλο «New Realities» που πραγματοποιείται στους Δελφούς 6 - 9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις υπογράμμισε πως η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει το μομέντουμ για μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη, προσθέτοντας ότι τον Ιούνιο θα ληφθεί η απόφαση για το αν θα αρθεί η ενισχυμένη εποπτεία της ελληνικής οικονομίας. Εκτίμησε πάντως ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο επίπεδο για να αποκτήσει η Ελλάδα επενδυτική βαθμίδα.

Σχετικά με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία ο Πάολο Τζεντιλόνι υποστήριξε πως ο αντίκτυπος θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια του πολέμου, τη δυνατότητα κυρώσεων στη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας και από την εξέλιξη του πληθωρισμού. Παραδέχθηκε πάντως ότι το ποσοστό ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας θα κυμανθεί χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, λέγοντας ότι στα μέσα Μαϊου θα υπάρξει νέα πρόβλεψη.

Στη σκιά του πολέμου και με το βλέμμα στην έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο, θεσμοί και οικονομικό επιτελείο έβαλαν χθες στο τραπέζι τα ανοιχτά ζητήματα στο πλαίσιο της 14ης αξιολόγησης (π.χ. ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, σύστημα «eispraxis» της Εφορίας αλλά και τα μέτρα κατά της ακρίβειας).

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαβουλεύσεις άφησαν θετικό αποτύπωμα. Εφόσον αυτό καταγραφεί και στο επίσημο αποτέλεσμα του πορίσματος των δανειστών τον Μάιο, τότε είναι το τελευταίο ραντεβού της κυβέρνησης με τους θεσμούς, σύμφωνα με το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα του 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν συζητήσεις και για τις επιπτώσεις των γεωπολιτικών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία και στα δημοσιονομικά. Οι πρώτες μετρήσεις δείχνουν μείωση των προοπτικών του ΑΕΠ για το 2022.

Στην Κομισιόν τρέχουν τα δικά τους μοντέλα και οι τελικές εκτιμήσεις αναμένεται να αποτυπωθούν στις προσεχείς εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε έναν μήνα.