ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Αυξάνει τα επιτόκια κατά 0,25% – Τέλος στις αγορές ομολόγων

ΕΚΤ: Αυξάνει τα επιτόκια κατά 0,25% – Τέλος στις αγορές ομολόγων
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (APP) την 1η Ιουλίου του 2022 και να προχωρήσει στην αύξηση των βασικών επιτοκίων του ευρώ κατά 25 μονάδες βάσης στα τέλη Ιουλίου.

Η κεντρική τράπεζα προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιουλίου και σε νέα αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

«Η κλίμακα της κίνησης του Σεπτεμβρίου θα εξαρτηθεί από τη μεσοπρόθεσμη εικόνα του πληθωρισμού. Εάν οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού επιμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα ή επιδεινωθούν περαιτέρω, ίσως χρειαστεί μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι λήγουν οι καθαρές αγορές ομολόγων, με βάση τόσο το έκτακτο πρόγραμμα για την πανδημία όσο και για το APP, από την 1η Ιουλίου. «Θα συνεχίσουμε να επανεπενδύουμε τα κεφάλαια από τα ομόλογα που λήγουν για διευρυμένο χρονικό ορίζοντα», υπογραμμίζει. Προσδιόρισε, δε, αυτό τον ορίζοντα έως τα τέλη του 2024 για το πρόγραμμα PEPP.

Σημειώνει επίσης ότι οι καθαρές αγορές ομολόγων θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν, εάν οι συνθήκες στις αγορές επιδεινωθούν λόγω της πανδημίας.

Σοβαρή ανησυχία προκαλούν οι νέες προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας για την οικονομία καθώς είναι χειρότερες αυτών του Μαρτίου. Αναμένει πλέον ετήσιο πληθωρισμό στο 6,8% το 2022, προτού μειωθεί στο 3,5% το 2023 και στο 2,1% το 2024 -υψηλότερο από ό,τι στις προβλέψεις του Μαρτίου. Αυτό σημαίνει ότι ο πληθωρισμός στο τέλος του ορίζοντα προβολής προβλέπεται να είναι ελαφρώς υψηλότερος από τον στόχο του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο πληθωρισμός χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα προβλέπεται να είναι κατά μέσο όρο 3,3% το 2022, 2,8% το 2023 και 2,3% το 2024 -επίσης πάνω από τις προβλέψεις του Μαρτίου.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, η ΕΚΤ εκτιμά ότι θα έχουμε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,8% το 2022, 2,1% το 2023 και 2,1% το 2024. Σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Μαρτίου, οι προοπτικές αναθεωρήθηκαν σημαντικά προς τα κάτω για το 2022 και το 2023, ενώ για το 2024 έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

Τέλος, η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της επαναλαμβάνει τη δέσμευση να στηρίξει την Ελλάδα, που βρίσκεται εκτός επενδυτικής βαθμίδας. Οπως σημειώνει, σε περίπτωση ανανεωμένου κατακερματισμού της αγοράς, οι επανεπενδύσεις των ομολόγων που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης κατά της πανδημίας (PEPP) μπορούν να προσαρμόζονται με ευελιξία ανά πάσα στιγμή, σε σχέση με τον χρόνο, τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και τις δικαιοδοσίες. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδονται από την Ελληνική Δημοκρατία πέρα και πάνω από τη μετακύλιση λήξεων, προκειμένου να αποφευχθεί διαταραχή.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ο υψηλός πληθωρισμός αποτελεί τεράστια πρόκληση για όλους, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στο Άμστερνταμ.

Η ίδια υπογράμμισε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν διευρυνθεί και ενταθεί, με τις τιμές σε πολλά αγαθά και υπηρεσίες να αυξάνονται, τόνισε.

Προειδοποίησε παράλληλα, ότι σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της ΕΚΤ ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε ανεπιθύμητα υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 6,8% το 2022 και θα υποχωρήσει αργότερα στο 3,5% το 2023 και στο 2,1% το 2024, υψηλότερα από τις προβλέψεις του Μαρτίου.

Η Λαγκάρντ τόνισε ότι οι υψηλές τιμές στην ενέργεια αποτελούν «βαρίδι» για την ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 2,8% το 2022, στο 2,1% το 2023 και 2,1% το 2024, αρκετά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις το Μαρτίου.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ακόμα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί τεράστιο καθοδικό ρίσκο για την ανάτπυξη της ευρωζώνης.