ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αμετακίνητο» το ευρώ παρά την αύξηση των επιτοκίων

Η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 0,50% δεν οδήγησε σε ισχυροποίηση του ευρώ
Η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 0,50% δεν οδήγησε σε ισχυροποίηση του ευρώ
(AP Photo/Michael Probst, File)

Η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 0,50% δεν οδήγησε σε ισχυροποίηση του ευρώ, όπως θα ανέμεναν κάποιοι, με όλα να δείχνουν πως έως και το Σεπτέμβριο το ενιαίο νόμισμα θα παραμείνει αδύναμο έναντι του δολαρίου.

Χθες, αμέσως μετά την ανακοίνωση της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ το ευρώ βρέθηκε στο υψηλό ημέρας των 1.0278 έναντι του δολαρίου για να υποχωρήσει λίγο αργότερα στο 1.0177.

Η κίνηση αυτή έδειξε πως οι επενδυτές δεν βιάζονται να αγοράσουν ευρώ, καθώς διαβλέπουν πως η ευρωζώνη θα παραμείνει αδύναμη, τόσο για πολιτικούς , όσο και για οικονομικούς λόγους.

Το γεγονός ότι οι επενδυτές προχώρησαν το προηγούμενο διάστημα σε αύξηση των πτωτικών (short) θέσεων εναντίον του ευρώ πιέζοντας το κοινό νόμισμα, σημαίνει πως η ανατίμηση θα αργήσει.

Πλέον, οι αναλυτές προβλέπουν πέντε ή έξι αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ που θα οδηγήσουν τα επιτόκια υψηλότερα κατά 175 μονάδες βάσης μέχρι τον Μάρτιο του 2023. Από την άλλη πλευρά, αναμένουν πως οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα κορυφωθούν στο 3,50%-3,75% τον Φεβρουάριο του 2023.

Υπενθυμίζεται πως η πτώση του ευρώ ενισχύει τον πληθωρισμό, ωθώντας προς τα πάνω τις τιμές των εισαγωγών. Για κάθε υποτίμηση 10% του ευρώ έναντι του δολαρίου προστίθενται επιπλέον 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στον πληθωρισμό της ευρωζώνης. Ενέργεια και πρώτες ύλες γίνονται ακριβότερες και για την Ελλάδα, αφού η διαπραγμάτευσή τους γίνεται σε δολάρια, ενώ έχουμε μαζικό κύμα ανατιμήσεων στα εισαγόμενα προϊόντα από χώρες της ζώνης του δολαρίου, όπως τρόφιμα, ποτά και διαρκή καταναλωτικά αγαθά, πιέζοντας τα εισοδήματα των νοικοκυριών και το κόστος των επιχειρήσεων.