ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρεµιέρα σήμερα για το «καλάθι του νοικοκυριού»

Πρεµιέρα σήμερα για το «καλάθι του νοικοκυριού»

Πρεµιέρα κάνει σήμερα το «καλάθι του νοικοκυριού», με το οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να παρουσιάσει στους καταναλωτές ένα «καλάθι» µε 51 βασικά προϊόντα σούπερ µάρκετ σε τιµές χαµηλότερες από αυτές που επικρατούν σε κάθε κατηγορία και στις οποίες δεν θα γίνονται µεγάλες ανατιµήσεις. 

Ο μηχανισμός συγκράτησης των τιμών στο «καλάθι του νοικοκυριού» είναι επί της ουσίας ένας κόφτης στο περιθώριο κέρδους, που συνδυάζεται με κίνητρα συγκράτησης των τιμών ωθούμενα από τον ανταγωνισμό. Στη βάση αυτή, δεν λείπει ο προβληµατισµός τόσο για την αποτελεσµατικότητα του µέτρου όσο και για τις πρακτικές δυσκολίες που υπάρχουν στην εφαρµογή του «καλαθιού».

Υπενθυµίζεται ότι, σύµφωνα µε την υπουργική απόφαση, οι αλυσίδες µε ετήσιο τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ (µε βάση τον ισολογισµό της προηγούµενης χρήσης) είναι υποχρεωµένες να αποστέλλουν τον κατάλογο µε τα προϊόντα που θα περιλαµβάνονται στο «καλάθι» κάθε Τετάρτη, έως τις 9 π.µ.

Το 2021 τζίρο πάνω από 90 εκατ. ευρώ είχαν οι αλυσίδες «Σκλαβενίτης», «ΑΒ Βασιλόπουλος», Lidl, Μy Market, «Μασούτης», Γαλαξίας, «ΑΝΕ∆ΗΚ Κρητικός», Market In, ΣΥΝΚΑ (σ.σ. η δραστηριότητα λιανεµπορίου έχει εξαγορασθεί από τη «Μασούτης»), Bazaar, «Χαλκιαδάκης», Συνεργαζόµενοι Παντοπώλες (εξαγοράστηκαν πρόσφατα από την «ΑΝΕ∆ΗΚ Κρητικός»).Στη δράση θα συµµετέχει εθελοντικά και το ηλεκτρονικό σούπερ µάρκετ e-fresh.gr.

Αν και στην υπουργική απόφαση δεν προβλέπεται κάτι σχετικό, η νοµοθετική ρύθµιση (άρθρο 87 του νόµου 4986/2022) προβλέπει τη δυνατότητα προαιρετικής συµµετοχής στο µέτρο και επιχειρήσεων σούπερ µάρκετ µε τζίρο κάτω των 90 εκατ. ευρώ. Σύµφωνα µε πληροφορίες, κάποιες µεσαίες αλυσίδες, αλλά και κάποιες από τις ηλεκτρονικές πλατφόρµες παραγγελιοληψίας και διανοµής που έχουν αναπτύξει και δική τους δραστηριότητα λιανικής, εξετάζουν το ενδεχόµενο συµµετοχής στη δράση.

Σε πολλές περιπτώσεις το συγκεκριμένο καλάθι περιλαμβάνει 51 βασικές κατηγορίες προϊόντων, αλλά περισσότερα διαφορετικά προϊόντα. Αυτό συμβαίνει διότι σε κάποιες κατηγορίες όπως είναι οι πάνες, το ψωμί, κ.ά. υπάρχουν περισσότεροι του ενός κωδικού.

Αρµόδια αρχή για τον έλεγχο εφαρµογής του «καλαθιού του νοικοκυριού» ορίζεται η διεύθυνση διαχείρισης δεδοµένων, στατιστικής και εποπτείας ηλεκτρονικού εµπορίου της ∆ιυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (∆ΙΜΕΑ). Οι κυρώσεις για µη αποστολή ή ελλιπή αποστολή καταλόγου προϊόντων από τους υπόχρεους (διοικητικό πρόστιµο ύψους 5.000 ευρώ για κάθε ηµέρα καθυστέρησης αποστολής πλήρους καταλόγου) επιβάλλονται µε απόφαση του διοικητή της ∆ΙΜΕΑ.

Σχετικές ειδήσεις