ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρές επιδόσεις από την HELLENiQ ENERGY

Ισχυρές επιδόσεις από την HELLENiQ ENERGY

Συνεχίστηκε και το τρίτο τρίμηνο του έτους η βελτίωση των αποτελεσμάτων της HELLENiQ ENERGY (πρώην EΛΠΕ), πορεία που δεν αναμένεται να ανακοπεί στο τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που εξέφρασε, κατά τη χθεσινή παρουσίαση στους αναλυτές, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ανδρέας Σιάμισιης

Oπως είπε, διατηρεί υψηλές προσδοκίες για το τέταρτο τρίμηνο και αναμένει πολύ καλά αποτελέσματα για το σύνολο του έτους. Θετικό αν και όχι στα επίπεδα του 2022 θα είναι και το 2023, εκτίμησε ο κ. Σιάμισιης, σημειώνοντας ότι ο όμιλος τα δύο επόμενα χρόνια και παρά την έκτακτη φορολόγηση θα ισχυροποιήσει τον ισολογισμό του καθώς θα έχει αποδώσει ο μετασχηματισμός που ξεκίνησε με το πρόγραμμα Vision 2025. Η εταιρεία, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει κάνει προβλέψεις για την έκτακτη φορολόγηση των υπερεσόδων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αλλά όχι για τη φορολόγηση των διυλιστηρίων, καθώς η Ε.Ε. δεν έχει καταλήξει ακόμη στο πώς θα εφαρμοστεί.

Η HELLENiQ ENERGY ανακοίνωσε χθες τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα γ΄ τριμήνου 2022, με τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA να διαμορφώνονται σε 504 εκατ. και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη σε 381 εκατ.

Η ισχυρή λειτουργική κερδοφορία, σύμφωνα με την εταιρεία, αντικατοπτρίζει κυρίως τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον και τη βελτιωμένη λειτουργία των διαφόρων εταιρειών του ομίλου. Τα κυριότερα στοιχεία που επηρέασαν τα αποτελέσματα ήταν τα υψηλά διεθνή περιθώρια διύλισης, οι εξαγωγές που αντιστοιχούν σε 46% των συνολικών πωλήσεων διύλισης, αλλά και η βελτιωμένη κερδοφορία, τόσο των εμπορικών θυγατρικών στο εξωτερικό, όσο και των νέων επενδύσεων σε ΑΠΕ.

Εκτός του διεθνούς περιβάλλοντος, σημαντικά οφέλη προήλθαν από τη βελτιωμένη λειτουργία των διυλιστηρίων και την εμπορική διαχείριση στις αγορές αργού πετρελαίου, ενώ θετική επίπτωση είχαν και τα προγράμματα βελτίωσης απόδοσης, όπως του ψηφιακού μετασχηματισμού, της αναδιοργάνωσης του ομίλου, της προώθησης προϊόντων προστιθέμενης αξίας, καθώς και η διαχείριση δικτύων πρατηρίων.

Τα δημοσιευμένα κέρδη ανήλθαν στο γ΄ τρίμηνο στα 329 εκατ. και τα αντίστοιχα καθαρά κέρδη στα 252 εκατ. ευρώ. Η συνεισφορά του ομίλου της ΔΕΠΑ στα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του ομίλου για το γ΄ τρίμηνο του 2022 ανήλθε στα 30 εκατ., ενώ το EBITDA της Elpedison διαμορφώθηκε στα 59 εκατ. από 20 εκατ. στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.

Στο εννεάμηνο ο τζίρος της εταιρείας αυξήθηκε κατά 71% και διαμορφώθηκε σε 10.967 εκατ. έναντι 6.399 εκατ. το εννεάμηνο του 2021 και τα συγκρίσιμα EBITDA σε 1.137 εκατ. έναντι 264 εκατ. Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο διαμορφώθηκαν στα 755 εκατ. έναντι 48 εκατ. το εννεάμηνο του 2021.

Με βάση τα αποτελέσματα του εννεαμήνου και τις προοπτικές για το σύνολο του έτους, το Δ.Σ. της εταιρείας αποφάσισε τη διανομή επιπλέον προσωρινού μερίσματος ύψους 0,25 ευρώ/μετοχή, πληρωτέο στις 18 Ιανουαρίου 2023. Είχε προηγηθεί η έγκριση διανομής μερίσματος 0,40 ευρώ/μετοχή στις 28 Σεπτεμβρίου με την ολοκλήρωση της πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών, από την οποία η εταιρεία εισέπραξε 266 εκατ. ευρώ.