ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΙΠΕΔ: Για τις 30/3 μετατίθεται ο διαγωνισμός της ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας

ΤΑΙΠΕΔ: Για τις 30/3 μετατίθεται ο διαγωνισμός της ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας

Παράταση τεσσάρων μηνών έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ στην τελική φάση του διαγωνισμού παραχώρησης της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου Νότιας Καβάλας.

Πηγές θέλουν το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων να έκανε αποδεκτό αίτημα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη μετάθεση χρονικά της τελικής φάσης της υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Κανονικά σήμερα 28 Νοεμβρίου οι υποψήφιοι επενδυτές (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΔΕΣΦΑ και Energean) θα έπρεπε να καταθέσουν τις οικονομικές προσφορές τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι μνηστήρες, με βάση τους όρους για την ανάκτηση του κόστους της επένδυσης, έκριναν ως οικονομικά ασύμφορη τη διεκδίκηση της ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας.

Η μόνη χώρα της ΝΑ Ευρώπης που δεν διαθέτει υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου είναι η Ελλάδα. Η Τουρκία διαθέτει αποθηκευτικό χώρο χωρητικότητας 0,4 δισεκατομμυρίων κυβικών, ενώ ακόμη και η Βουλγαρία που εξαρτάται αποκλειστικά από το ρωσικό αέριο, έχει υπόγεια αποθήκη χωρητικότητας 0,6 δισ κυβικών.

Η Ελλάδα αποτελεί την εξαίρεση, ούσα ιδιαίτερα ευάλωτη σε περίπτωση παρατεταμένης κρίσης μερικών εβδομάδων. Και όμως, η κατάσταση θα μπορούσε να ήταν εντελώς διαφορετική.

Μια από τις βασικές αδυναμίες του ευρωπαϊκού ενεργειακού συστήματος που ανέδειξε η παρούσα κρίση ήταν εκείνη της έλλειψης επαρκών αποθηκευτικών χώρων. Αναφερόμαστε ασφαλώς σε μόνιμους υπόγειους χώρους-δεξαμενές (underground gas storage- USG) τους οποίους χρησιμοποιούν οι εταιρείες προμηθευτές για να αποθηκεύσουν φυσικό αέριο σε εποχιακή βάση.

Δηλαδή αυτές οι δεξαμενές γεμίζουν συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες, όποτε υπάρχει μειωμένη ζήτηση και οι τιμές είναι σχετικά χαμηλές, ώστε να μπορούν να αντλήσουν ποσότητες κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες ώστε να εξασφαλίσουν επάρκεια στον εφοδιασμό της αγοράς.

Σήμερα στην Ευρώπη λειτουργούν 142 οργανωμένες αποθήκες φυσικού αερίου με συνολική αποθηκευτική ικανότητα που φθάνει τα 107,6 δισ. κυβικά μέτρα. Με δεδομένο ότι η ετήσια κατανάλωση φ.αερίου στον ευρωπαϊκό χώρο το 2021 έφθασε τα 400 δισ. κυβ. μέτρα οι λειτουργούσες σήμερα υπόγειες αποθήκες φ.αερίου καλύπτουν μόνο το 25% της κατανάλωσης και θεωρούνται μάλλον ανεπαρκείς στο να αντιμετωπίσουν μια κρίση διαρκείας μερικών μηνών στην περίπτωση που σταματήσει αίφνης η ροή Ρωσικού φ.αερίου.