ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Bitcoin προσπαθεί να σταθεροποιηθεί - Φειδωλοί οι επενδυτές

Το Bitcoin προσπαθεί να σταθεροποιηθεί - Φειδωλοί οι επενδυτές
AP

Το Bitcoin διαπραγματεύεται σήμερα στην περιοχή των 17.500 δολαρίων, με τις απώλειες του από την αρχή του 2022 να ξεπερνούν το 52%. Οι απώλειες αυτές συνεπάγονται πως η πλειοψηφία των κατόχων του κρυπτονομίσματος καταγράφουν ζημιές. Κέρδη σημειώνουν μόνον όσοι είχαν αγοράσει χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Στο υποθετικό σενάριο που κάποιοι εξ αυτών ρευστοποιούσαν τα Bitcoin τους, η φορολόγηση των κερδών τους στην Ελλάδα δεν θα ήταν όσο εύκολη υπόθεση ακούγεται…

Το bitcoin σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αποτελεί μέσο πληρωμής, κάτι που σημαίνει ότι η αγοραπωλησία του δεν υπόκειται στο πεδίο του ΦΠΑ σε επίπεδο προμηθειών. Παράλληλα, στο ελληνικό φορολογικό σύστημα δεν υπάρχει νόμος ή διάταξη που να ορίζει τον τρόπο φορολόγησης των κρυπτονομισμάτων και συγκεκριμένα του κέρδους που προκύπτει από την πώλησή τους. Θ

α μπορούσε να φορολογηθεί το κέρδος ή η υπεραξία που προκύπτει με συντελεστή 15% (φόρος υπεραξίας). Αυτή η ερμηνεία που δίνουν μεγάλα λογιστικά γραφεία δεν εδράζεται πουθενά, ωστόσο συστήνεται προκειμένου ο κάτοχος των κρυπτονομισμάτων να μη βρεθεί κάποια στιγμή «ακάλυπτος» έναντι των φορολογικών αρχών.

Μπορεί όμως η εφορία ή οι ελεγκτές να προχωρήσουν στην επιβολή φόρου για κέρδη από κρυπτονομίσματα; Η απάντηση είναι αρκετά σύνθετη. Πρώτον, για να επιβληθεί φόρος θα πρέπει κάποιος να τα δηλώσει στη φορολογική του δήλωση. Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται από πουθενά ότι υπάρχει σχετική υποχρέωση. Δεύτερον, για να γίνει έλεγχος θα πρέπει να εντοπιστεί ο ελεγχόμενος είτε είναι πωλητής είτε αγοραστής.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, μάλλον δεν υπάρχει επισήμως η δυνατότητα πώλησης κρυπτονομισμάτων στην Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει σχετικός ΚΑΔ. Ισως, αναφέρουν εφοριακοί, να καλύπτονται από άλλους ΚΑΔ. Αυτό πάντως που προκύπτει είναι ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ελεγκτικό πεδίο.

Πάντως τα μεγάλα λογιστικά γραφεία, όπως προαναφέρθηκε, συστήνουν σε όσους έχουν κρυπτονομίσματα να τα δηλώσουν στο έντυπο Ε1 στους κωδικούς 742 και 781 που αφορούν την αξία της αγοράς και την αξία πώλησης του επενδυτικού προϊόντος και εν συνεχεία την υπεραξία στον κωδικό 856, καταβάλλοντας φόρο 15%, προκειμένου να γλιτώσουν από αναδρομικές φορολογίες και πρόστιμα.

Τις προηγούμενες μέρες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έκανε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου για τα ψηφιακά νομίσματα. Ο διοικητής της φορολογικής διοίκησης Γ. Πιτσιλής συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον Acting Commissioner του IRS (αμερικανική εφορία), Ντάγκλας Ο’ Ντόνελ, όπου συζήτησαν για την προοπτική συνεργασίας των δύο υπηρεσιών για τον έλεγχο των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα και ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία (digital assets) και συγκεκριμένα:

• τις δραστηριότητες στο dark web,

• την εκπαίδευση προσωπικού και

• την προετοιμασία κανονιστικού πλαισίου.

Παράλληλα, στον σχεδιασμό της Ε.Ε. για να ενισχυθεί η αποτελεσματική λειτουργία του πλαισίου της Ενωσης για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (AML/CTF), η Ε.Ε. θα δημιουργήσει ειδική Αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AMLA).

Δεδομένου του διασυνοριακού χαρακτήρα του εγκλήματος, η νέα Αρχή αναμένεται θα συμβάλει στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Μεταξύ άλλων καθηκόντων, θα συμβάλει στην εναρμόνιση και τον συντονισμό των εποπτικών πρακτικών στον χρηματοπιστωτικό και μη χρηματοπιστωτικό τομέα, στην άμεση εποπτεία των υψηλού κινδύνου και διασυνοριακών χρηματοπιστωτικών οντοτήτων και στον συντονισμό των μονάδων χρηματοοικονομικών πληροφοριών. Το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αποσταλούν και στην Ελληνική Ανεξάρτητη Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες οδηγίες για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουν και να ελέγχουν περίεργες υποθέσεις κρυπτονομισμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθέτει στην Αρχή εξουσίες άμεσης εποπτείας ορισμένων τύπων πιστωτικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των παρόχων υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων, σε περίπτωση που θεωρείται ότι ενέχουν κινδύνους. Αναθέτει επίσης στην Αρχή να εποπτεύει έως 40 ομίλους και οντότητες –τουλάχιστον κατά την πρώτη διαδικασία επιλογής– και να διασφαλίζει την πλήρη κάλυψη της εσωτερικής αγοράς υπό την εποπτεία της.