ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ισπανία μειώνει το ΦΠΑ στα τρόφιμα, η Ελλάδα όχι

Η Ισπανία μειώνει το ΦΠΑ στα τρόφιμα, η Ελλάδα όχι
Εurokinissi - Φωτογραφία αρχείου

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση για τους επόμενους έξι μήνες θα μηδενίσει τον ΦΠΑ στα βασικά αγαθά όπως το ψωμί, το τυρί, το γάλα, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά από 4% που είναι σήμερα. Για τα ζυμαρικά και τα μαγειρικά έλαια ο ΦΠΑ θα μειωθεί κατά το ήμισυ στο 5%. 

Ο ίδιος ανακοίνωσε επίσης ότι παρατείνονται για 12 μήνες οι επιδοτήσεις των εισιτηρίων των τρένων για τους εργαζόμενους και τα όρια στις αυξήσεις των ενοικίων. Ωστόσο, θα διακοπεί η έκπτωση στην τιμή της βενζίνης για τους καταναλωτές, εκτός από τον τομέα των μεταφορών.

Συνολικά πρόκειται για πακέτο μέτρων ανακούφισης από τις πληθωριστικές πιέσεις ύψους 10 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για το τρίτο πακέτο στήριξης που ανακοινώνει η ισπανική κυβέρνηση, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που θα διατεθεί το 2022 στα 45 δισ. ευρώ. Το πακέτο περιλαμβάνει ακόμη εφάπαξ επίδομα 200 ευρώ για περίπου 4,2 εκατ. νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 27.000 ευρώ και την παράταση των φοροελαφρύνσεων για τους λογαριασμούς ενέργειας στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Αντιθέτως στην Ελλάδα οι όποιες παρεμβάσεις στα τρόφιμα εξαντλούνται στο καλάθι της νοικοκυράς και στο Food Pass.

Η μεγάλη εξάρτηση της Ελλάδας από τις εισαγωγές σε πρώτες και δεύτερες ύλες (σε τελικά προϊόντα τροφίμων το ισοζύγιο είναι θετικό), το μικρό μέγεθος της αγοράς, το οποίο δεν προσφέρεται για ανταγωνισμό στις τιμές κυρίως από τους προμηθευτές, Ελληνες και κυρίως ξένους, τα αρκετά «θολά» σημεία στις σχέσεις λιανεμπόρων και προμηθευτών που εξακολουθούν να υπάρχουν, παρά τις κατά καιρούς επισημάνσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού και των εξαγγελιών των κυβερνήσεων περί νομοθεσίας για «καθαρές» τιμές, αποτελούν τις κύριες εγγενείς αιτίες για το διαχρονικό φαινόμενο της ακρίβειας στη χώρα μας.

Δεν είναι τυχαίο ότι πέρα από τη διαφορά που υπάρχει συχνά σε απόλυτες τιμές σε όμοια προϊόντα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, με την Ελλάδα να εμφανίζεται ακριβότερη σε σύγκριση με χώρες όπου η αγοραστική δύναμη είναι υψηλότερη (π.χ. η Γερμανία και η Γαλλία), στην τελευταία αυτή κρίση, ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ελλάδα ήταν από τον περυσινό Νοέμβριο μέχρι και τον Αύγουστο σταθερά υψηλότερος από αυτόν στην Ευρωζώνη, με την «ψαλίδα» να ανοίγει ακόμη και κατά 3,8 ποσοστιαίες μονάδες.

Στους παραπάνω παράγοντες θα πρέπει να προστεθεί και ο υψηλός ΦΠΑ, με τον οποίο επιβαρύνονται τα τρόφιμα στην Ελλάδα, με τους συντελεστές να βρίσκονται στο 13% και 24%, επίπεδα που συγκρίνονται μόνο με αυτά της Σουηδίας και της Δανίας.

Η Ιρλανδία έχει μηδενικό ΦΠΑ για τα βασικά τρόφιμα, η Ιταλία 4%, η Γαλλία 5,5%, εξαιρώντας μόνο τα ζαχαρώδη, τις σοκολάτες, τις μαργαρίνες και το… χαβιάρι, η Γερμανία 7%.